Gemeente Nijmegen

Financiële steun voor bewoners woonzorgcomplexen met laag inkomen


08/01/2008

Nijmeegse ouderen die in woonzorgcomplexen wonen en een laag inkomen hebben, kunnen voortaan in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Op deze manier compenseert de gemeente Nijmegen deze ouderen voor de kosten van bepaalde diensten die in de woonzorgcomplexen worden geleverd.

Zo'n 200 Nijmeegse ouderen met een laag inkomen komen in aanmerking voor deze regeling. Voor de levering van bepaalde diensten in de woonzorgcomplexen waarin zij wonen sluiten alle bewoners een algemene dienstenovereenkomst (ADO) af. Deze overeenkomst is verplicht. Op grond hiervan kunnen bewoners vervolgens aanspraak maken op diensten zoals een zorgconsulent, gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes en een alarmeringssysteem.

De bijdrages voor de ADO verschillen per appartementencomplex, maar bedragen gemiddeld 35 euro per maand. Dit levert financiële problemen op voor ouderen met een laag inkomen. Zij kunnen voor deze kosten geen beroep doen op huurtoeslag. Het afgelopen jaar is aandacht gevraagd voor deze problematiek door bewonerscommissies van woonzorgcomplexen. Het gemeentebestuur wil dit knelpunt oplossen omdat het van mening is dat dit soort diensten die geleverd worden in woonzorgcomplexen bijdragen aan het langer zelfstandig kunnen wonen en leven van ouderen.

Om bijstandsverlening mogelijk te maken voor ouderen die al in 2007 een ADO hebben afgesloten wordt de maatregel ingevoerd met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007. Wooncorporaties zullen deze maatregel bekend maken bij hun huurders. De Formulierenbrigade, een team dat mensen helpt bij het invullen van aanvraagformulieren voor bijzondere toeslagen of kortingen, zal de bewoners gaan ondersteunen bij het aanvragen van de bijzondere bijstand.