Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2070806960 Doorkiesnummer Ons kenmerk W&B/SFI/07/41915 Faxnummer Datum 8 januari 2008

Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Fritsma

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Fritsma (PVV) over het door de sociale dienst betalen van rijbewijzen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Ons kenmerk W&B/SFI/07/41915

2070806960

Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het door de sociale dienst betalen van rijbewijzen (ingezonden 18 december 2007).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "Rijbewijs cadeau voor werkloze?"1

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het volslagen absurd is dat de gemeente Amsterdam voor honderden bijstandsgerechtigden rijlessen en rijexamens betaalt?

Vraag 3
Waar houdt deze onzin op, nu bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld ook al LCD-televisies cadeau krijgen van de sociale dienst? Denkt u werkelijk dat mensen met al deze cadeaus sneller hun uitkering in gaan ruilen voor een baan?

Vraag 4
Hoe legt u het cadeau geven van rijbewijzen uit aan alle Nederlanders die zelf gewoon hard hebben moeten werken voor het bekostigen van hun rijbewijs, zoals jongeren die hier jarenlang krantenwijken voor lopen? Deelt u de mening dat uw beleid deze gezonde houding van jongeren en dit gezonde besef van eigen verantwoordelijkheid gewoonweg ondergraaft?

Vraag 5
Bent u bereid om er zorg voor te dragen dat geen enkele gemeente meer rijbewijzen cadeau geeft en dat degenen waarvoor dit al betaald is het bedrag terug moeten betalen wanneer ze werk hebben gevonden?

Antwoord 2, 3, 4 en 5
In het kader van haar re-integratiebeleid is de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente Amsterdam voornemens de rijlessen en het rijexamen te betalen voor bijstandsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigde werklozen als zij daardoor concreet uitzicht krijgen op een baan. Naar het oordeel van de DWI is er in Amsterdam een grote behoefte aan chauffeurs, zoals buschauffeurs, taxichauffeurs, groepsvervoerders en vrachtwagenchauffeurs, en vormt het niet hebben van een rijbewijs voor een deel van haar klanten een belemmering om aan het werk te komen. De gemeente faciliteert het halen van een normaal (B) en groot (C en D) rijbewijs. De rijlessen en het rijexamen worden alleen onder
---

Ons kenmerk W&B/SFI/07/41915

voorwaarden vergoed. De betrokkene moet bezig zijn aan een traject naar werk en er moet sprake zijn van een concrete baan waarvoor dit rijbewijs noodzakelijk is. Het rijbewijs is daarmee een middel dat leidt tot werk en uitstroom uit de bijstandsuitkering. De uitkeringskosten dalen daardoor.
In de Wet werk en bijstand (WWB) is de verantwoordelijkheid voor een doelmatig en doeltreffend re-integratiebeleid en een oordeel hierover gelegd bij de gemeente zelf.


---

1 http://www.telegraaf.nl/binnenland/2788239/_Rijbewijs_kado_voor_werkloze__.html?p=2,2


---