Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk Doorkiesnummer Datum 8 januari 2008

Onderwerp Kamervragen van het lid Nicolai (VVD)

Hierbij zend ik u mede namens de minister van Financiën de antwoorden op de Kamervragen van het lid Nicolai (VVD) over de koopkrachtontwikkeling in 2008. Hiermee beschouw ik tevens de vraag van mevrouw Karabulut (SP) van 19 december als afgedaan.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk

Vragen van de leden Rutte en Nicolai (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en de minister van Financiën over de dalende koopkracht in 2008.


1. Kent u het artikel 'Koopkracht daalt in 2008' ?

Ja


2. Hoe verklaart u de verwachte daling van de koopkracht in 2008? In september heeft het kabinet aan de Kamer een neutraal tot licht negatief koopkrachtbeeld gepresenteerd, waarbij de laagste inkomens worden ontzien. Een uitgebreide toelichting vindt u in de begroting van SZW. Het door LogicaCMG gepubliceerde onderzoek sluit hierbij aan.
3. Vindt u het redelijk dat hardwerkende Nederlanders in 2008 opnieuw de broekriem moeten aanhalen, zeker in deze tijd van economische groei?
De VVD kent de mening van het kabinet, hierover is al uitgebreid met de Kamer gedebatteerd.
4. Welk deel van de koopkrachtdaling is rechtstreeks toe te schrijven aan de lastenverzwaringen waartoe het kabinet voor 2008 heeft besloten? De lastenverzwaring is niet één op één toe te rekenen aan de koopkrachtontwikkeling. Deze zal voor verschillende groepen heel verschillend uitpakken.


5. Wat is het oordeel van het kabinet over de recente rapporten van onder andere het CPB en de Rabobank , waaruit naar voren komt dat de economische vooruitzichten duidelijk verslechteren?
Het kabinet waardeert de expertise van de genoemde bureaus en heeft de rapporten met belangstelling gelezen. De ramingen van het CPB en de Rabobank hebben betrekking op 2008 en brengen hierdoor geen nieuwe inzichten voor de koopkrachtontwikkeling voor 2009 en verder.

6. Welke gevolgen hebben deze verslechterde economische vooruitzichten op de beloofde lastenverlichting die het kabinet voor latere jaren van deze kabinetsperiode in het vooruitzicht heeft gesteld?
Het lastenkader ligt voor deze kabinetsperiode vast en de verslechterde economische vooruitzichten hebben hier slechts invloed op als het EMU-tekort de 2% overschrijdt. Vooralsnog is het vooruitzicht nog niet afdoende.

---

Ons kenmerk

7. Bent u, gelet op het bovenstaande, bereid het CPB met spoed een nieuw koopkrachtbeeld voor 2008 te laten opstellen, nu onderliggende aannames als economische groei en inflatie duidelijk verslechteren?
Het CPB heeft aangegeven dat de mediane koopkrachtontwikkeling ten opzichte van de raming in september voor 2008 onveranderd blijft op 0% en in 2007 met ¼ %-punt verbetert. De jongste raming van het CPB leidt dus niet of nauwelijks tot veranderingen in de koopkrachtcijfers. Gegeven de geringe mutaties acht ik het onnodig om het CPB te vragen een compleet nieuw koopkrachtbeeld te produceren. Uiteraard zal de Kamer zoals gebruikelijk in het CEP (maart) een nieuw koopkrachtbeeld ontvangen.


---

Ons kenmerk


4