Voorlopige jaarcijfers NHG Onevenwichtige spreiding risico's

08/01/2008 15:11



Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen



In 2007 hebben ongeveer 90.000 huishoudens een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Dat is ten opzichte van 2006 een daling van ongeveer 20%. Deze daling past in het beeld dat de ontwikkeling op de hypotheekmarkt in 2007 laat zien.

In 2007 zijn door het WEW 966 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. In 2006 lag dit aantal op 796. Dat is een stijging van het aantal gedwongen verkopen met verlies van ongeveer 20%.

Hiermee staat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) per 31 december 2007 borg voor een bedrag van EUR 95 miljard aan hypothecaire leningen. Het betreft hypothecaire leningen van in totaal 937.000 huishoudens. Het WEW beschikt per genoemde datum over een fondsvermogen van ongeveer EUR 435 miljoen ten behoeve van het afdekken van toekomstige verliezen als gevolg van gedwongen verkopen met verlies.

Onevenwichtige spreiding risico's

In toenemende mate is sprake van een scherpe differentiatie van de risico's van de financiering van het eigen woningbezit. Daarbij is sprake van zowel geografische concentratie als van onderscheid naar type woning.

In totaal heeft 62% van het totale verliesbedrag betrekking op gedwongen verkopen in Rotterdam, de regio Rotterdam (Schiedam, Dordrecht, Vlaardingen en Spijkenisse), Den Haag en Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade. Het aantal NHG's in deze gemeenten is ongeveer 18% van het landelijk totaal. Een vergelijkbaar beeld is te zien in de 40 Vogelaar-wijken. Het totale verliesbedrag in deze wijken is 32% van het totale landelijk verlies, terwijl in deze wijken slechts 6% van het landelijke aantal NHG's is verstrekt.

Wat type woning betreft, is bij 20% van het aantal NHG's sprake van appartementen, terwijl het aandeel appartementen in het aantal verliezen ligt op 60%. Ook blijkt dat de hoogte van het verliesbedrag bij appartementen hoger is dan bij eengezinswoningen. Daarentegen zijn de leningen voor appartementen gemiddeld lager dan die voor eengezinswoningen.

"Deze ontwikkeling heeft geleid tot een verhoging van de premie die huishoudens betalen voor een hypotheek met NHG van 0,40% naar 0,45% per 1 januari 2008", stelt Karel Schiffer, directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. "Ten aanzien van de verliezen zien we dat deze zich sterk concentreren aan de onderkant van de doelgroep van NHG. De onevenwichtige spreiding van de risico's bevestigt de betekenis van NHG. Daarbij is NHG niet alleen het financiële en maatschappelijke vangnet voor de desbetreffende huishoudens, maar draagt NHG ook in belangrijke mate bij aan de continuïteit van de financiering van het eigen woningbezit binnen de prioriteiten van het woonbeleid van het Kabinet."

Vooruitblik op 2008

Voor 2008 wordt een toename verwacht van het aantal huishoudens dat de aankoop of woningverbetering zal financieren met NHG. Karel Schiffer: "Onder invloed van de effecten van de kredietcrisis hebben ook de geldgevers in toenemende mate behoefte aan veilige en verantwoorde leningen."

Voorts wordt verwacht dat het aantal gedwongen verkopen met verlies in 2008 zal dalen als effect van de inspanningen van alle bij de koopwoningen- en hypotheekmarkt betrokken partijen gericht op het beperken van oneigenlijke verliezen.

NHG

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het stimuleren van het eigen woningbezit en het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,2% punt en 0,5% punt.

/////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT//////////////////////////





http://www.nhg.nl