Gemeente Oldenzaal


Leerplichtbeleid gemeente Oldenzaal werpt vruchten af

gepubliceerd op : 8-1-2008

In twee jaar tijd is het aantal voortijdig schoolverlaters in Oldenzaal gedaald van 120 naar 60. Dat staat in het jaarverslag leerplicht en RMC 2006-2007 (Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten).

Het beleid werpt dus zijn vruchten af, zo concludeert wethouder Frits Rorink namens het college van burgemeester en wethouders. Dat verslag gaat over het gevoerde beleid op het gebied van leerplicht en RMC in het schooljaar 2006-2007.

Het jaarverslag heeft als doel een reëel beeld te geven van dat wat zich op het terrein van leerplicht en RMC afspeelt. Er wordt in aangegeven hoe de leerplichtambtenaren/RMC-coördinator werken, met wie wordt samengewerkt om het schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten terug te dringen en of jongeren voldoende gekwalificeerd zijn om de arbeidsmarkt te betreden.

Zorgfunctie en handhaving belangrijk
"Bij leerplicht ligt het accent op de zorgfunctie, hoewel ook handhaven belangrijk is. Uit het jaarverslag wordt duidelijk wie in deze hele keten van zorg een rol spelen", aldus wethouder Rorink. De ketenpartners, zoals scholen, Impuls, de GGD, Carint en de politie ontmoeten elkaar in diverse netwerken om `binnen en buiten school' zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten met als sleutelwoorden samenwerking en communicatie.

Voortijdig schoolverlaten politiek en maatschappelijk issue De aanpak rondom voortijdig schoolverlaten staat, evenals de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, hoog op de (landelijke) politieke en maatschappelijke agenda. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in het plan `Aanval op de uitval' een pakket aan maatregelen opgenomen die moeten bijdragen aan het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters en aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Daarnaast heeft het ministerie middelen beschikbaar gesteld om in 2010 het aantal voortijdig schoolverlaters met 50% terug te dringen.

Deze doelstelling is in Oldenzaal nu al gehaald: in twee jaar tijd is het aantal voortijdig school-verlaters gedaald van 120 naar 60! Naast de landelijke maatregelen heeft het lokale jongeren-project, een project om de jeugdwerkloosheid in Oldenzaal aan te pakken, zeker bijgedragen aan het realiseren van deze doelstelling. Door intensieve samenwerking tussen de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Oldenzaal, Centrum Werk en Inkomen (CWI) en het RMC is dit resultaat in twee jaar tijd bereikt.

Gemeenten Noordoost Twente sluiten samenwerkingsovereenkomst af Met de inwerkingtreding van de RMC-wet (het volgen en begeleiden van niet meer leerplichtige jongeren tot 23 jaar) zijn scholen zich steeds meer bewust geworden van hun plicht voortijdig schoolverlaters te melden bij de RMC-gemeenten. Gemeenten, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties werken zowel lokaal als (sub)regionaal steeds meer samen, met als doel zoveel mogelijk een sluitende aanpak te realiseren tussen onderwijs en arbeidsmarkt ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Hieruit voortvloeiend hebben de Noordoost Twentse gemeenten in het schooljaar 2006/2007 in dit kader een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Kwalificatieplicht nieuwe ontwikkeling
Een nieuwe ontwikkeling binnen de leerplichtwet die in dit verslag nog niet is meegenomen, is de zogenaamde kwalificatieplicht. Dat betekent dat jongeren tot hun achttiende verjaardag volledig leerplichtig zijn zolang ze geen startkwalificatie hebben behaald (Havo- of VWO-diploma of MBO-diploma, niveau 2). De kwalificatieplicht geldt sinds 1 augustus 2007 en is bedoeld om de schooluitval in de leeftijdsgroep van 16 tot 18 jaar terug te dringen.