Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen verlengt samenwerkingsproject Valjevo

Sittard-Geleen, 8 januari 2008 - Burgemeester en wethouders zetten de samenwerking met de Servische stad Valjevo voort. Het college is zeer te spreken over de uitkomsten van het programma dat in 2007 is uitgevoerd en heeft daarom ingestemd met deelname aan het vervolgtraject. Het traject in 2008 richt zich op het verder versterken van het lokaal bestuur van de gemeente Valjevo. Het traject wordt volledig gesubsidieerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het traject maakt onderdeel uit van het programma LOGO East; dit is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Doelstelling is het versterken van lokale en regionale overheden middels partnerschappen tussen verschillende Oost-Europese landen en Nederland. Voor Sittard-Geleen heeft deze samenwerking zich gericht op de gemeente Valjevo in Servië. Met deze gemeente bestonden al samenwerkingsverbanden vanuit de voormalige gemeente Sittard.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten besloot een vervolg te geven aan dit programma. Gezien het succes in 2007 besluit het college nu eveneens het programma voort te zetten.

De samenwerking in 2007 is zeer goed verlopen. Zowel met de partners van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten als met onze collega's in Valjevo. 'Je ziet bij dit soort trajecten dat het mes aan twee kanten snijdt: in Valjevo leren de ambtenaren van onze ervaring, maar onze mensen komen met net zo veel ervaring terug. Dat vind ik belangrijk.', aldus Berry van Rijswijk die als wethouder mondiaal beleid bij het project betrokken is.

Het vervolgtraject vindt plaats in de periode van maart 2008 tot september 2009. Concreet zet de gemeente in op het verder structureren van de gemeentelijke organisatie en verbeteren van de dienstverlening in Valjevo. Hiervoor zal een delegatie van de gemeente Sittard-Geleen afreizen naar deze Servische stad om ter plekke diverse projecten binnen de gemeentelijke organisatie te starten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het gemeentelijk personeel van Valjevo de uitwerking van het project zelf oppakt. Daarmee is een langdurige verankering van de structurering gewaarborgd.

Van december 2006 tot september 2007 heeft de gemeente Sittard-Geleen deelgenomen aan het programma van VNG International met betrekking tot het versterken van het lokaal bestuur in de diverse Oost-Europese landen.


---