Gemeente Utrecht

Nominaties Utrechtse Sportprijzen 2007 bekend

De nominaties voor de Utrechtse Sportprijzen 2007 zijn bekend. De winnaars krijgen de prijzen uitgereikt tijdens het Sportgala in de Stadsschouwburg Utrecht op 30 januari 2008. Op dit feestelijke gala worden ook alle Utrechtse sporters gehuldigd die het afgelopen jaar kampioen zijn geworden. Dit gebeurt tijdens de Parade van de Kampioenen.

Wethouder sport Harm Janssen: "Er zijn veel voordrachten gedaan en de geleverde prestaties van de genomineerden zijn van hoog niveau. Diverse genomineerden hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Utrecht mag zeer trots zijn op deze sportieve prestaties op internationaal niveau."

Categorieën
De Utrechtse Sportprijzen vallen uiteen in de categorieën sportman, sportvrouw, sporttalent, sportploeg, sportcoach, sportvereniging en sportvrijwilliger. De Adviescommissie Utrechtse Sportprijzen heeft het college voor elke categorie drie genomineerden voorgedragen. De genomineerden zijn:

Sportman: Robin van Aggele (zwemmen), Jamil Chami (taekwondo) en Geert Cirkel (roeien).

Sportvrouw: Irene van de Broek (wielrennen), Marieke Dijkstra (zaalhockey) en Annette Roozen (atletiek).

Sporttalent: Elise Bouwens (zwemmen), Souhail Elouazi (tennis) en Erik Pieters (voetbal).

Sportploeg: de B-junioren van Hellas (atletiek), het dames zaalhockeyteam van Kampong en het schoolvoetbalteam van OBS Jenaplanschool Wittevrouwen.

Sportcoach: Joop van Amerongen (atletiek), Wouter Paap (zwemmen) en Marchel Verweij (worstelen).

Sportvereniging: A.U.S.R. Orca (roeien), AV Phoenix (atletiek) en BC Castellum (badminton).

Sportvrijwilliger: Jos Ewald (PVC, voetbal en U-Track, atletiek), Job van Hees (UZSC, zwemmen) en Gerrit Pappelendam (Hercules voetbal, cricket en tennis).

De Adviescommissie Utrechtse Sportprijzen 2007 bestaat uit Marieke Westerhof, oud olympisch atlete namens de sporters, Pim van Esschoten namens de pers en Jan van Schaik (bestuurslid) en Wanda Schapendonk (topsportcoordinator) namens de Vereniging Sport Utrecht.

Noot voor de media
Voor meer informatie over de genomineerden zie de bijlage. U kunt daarnaast contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15.

Bijlage

Sportprijzen 2007

Sportman van het jaar 2007

Jamil Chami (taekwondo) is in juni 2007 wereldkampioen geworden in Quebec (Canada) in de klasse tot 71 kilo. Daarnaast won hij zilver tijdens de Open Duitse kampioenschappen Sparring, brons op het EK in Slovakia-Proprad en brons op de WK in Quebec, speciale technieken. Tevens levert Jamil een grote bijdrage aan de stad Utrecht met lesgeven aan allochtone leerlingen tijdens de Verlengde Schooldag en in een buurthuis. Jamil geeft workshops in Overvecht in samenwerking met het wijkbureau.

Geert Cirkel (roeien) won goud in het Worldcup klassement en is derde geworden tijdens het WK roeien in München. Bij de Worldcup in Luzern behaalde hij zilver. Daarnaast heeft hij zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Geert is het vlaggenschip van de Nederlandse roeibond. Hij presteert al jaren erg sterk en ondanks tegenslagen gaat hij voor 100% voor zijn sport en rondde hij daarnaast ook nog zijn studie geneeskunde af.

Robin van Aggele is lid van SG Zwemlust-Utrecht. Hij heeft zich dit jaar toegelegd op de schoolslag en verraste meteen de gerenommeerde wereldtoppers met zijn prestaties. Hij schaarde zich bij de beste zwemmers van de wereld door als eerste zwemmer van de stad Utrecht twee wereldbekers te winnen in Stockholm op de 50 en 100 meter schoolslag. Hij werd derde bij de Wereldbeker in Berlijn. Bij de EK veroverde hij brons met de estafette 4x50 meter vrij op de korte baan. Hij nomineerde zich ook voor de Olympische Spelen. Naast het beoefenen van zijn sport zet hij zich in om zijn kennis over te dragen op de andere zwemmers van de wedstrijd.

Sportvrouw van het jaar 2007

Marike Dijkstra is als captain met het SV Kampong dames zaalhockeyteam voor de derde keer Nederlands Kampioen geworden en derde van Europa tijdens het EC in Hamburg. Ook is zij als aanvoeder van het Nederlands team wereldkampioen Zaalhockey geworden. Mieke laat als aanvoerder door haar individuele kwaliteiten het team boven zichzelf uitstijgen. Zelf is ze het beste van het veld. Zij leidt daarnaast veel jeugdige talenten op.

Irene van de Broek (wielrennen) heeft als renster uit de ploeg van Leontien en Michael Zijlaard enorme progressie gemaakt. Ze heeft diverse goede prestaties behaald tijdens wedstrijden in Nederland en in de Worldcups. Met een nominatie voor de Olympische spelen en de deelname aan het WK heeft zij aansluiting gevonden bij de wereldtop. Naast haar sport promoveert zij aan de Universiteit van Utrecht.

Annette Roozen (atletiek) heeft als sporter met een beperking grote prestaties geleverd. Ze heeft zich geplaatst voor de Olympische spelen en heeft wereldrecords gelopen op de 100 en 200 meter. Vorig jaar werd Annette Sportvrouw van Utrecht en was ze genomineerd voor de landelijke sportprijzen in de categorie 'Sporter met een beperking'.

Sporttalent van het jaar 2007

Elise Bouwens (zwemmen) is 16 jaar en lid van SG Zwemlust-Utrecht. Ze is doorgedrongen tot de top van Nederland in haar leeftijdscategorie en is van vaste waarde voor de verschillende estafetteploegen, waarmee ze verscheidene medailles heeft veroverd tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Elise is een talent, vooral omdat zij veel voor haar sport over heeft om zo goed mogelijk te presteren.

Souhail Elaouzizi is lid van ULTC - Iduna en is leider van de Nederlandse tennisranglijst van jongens t/m 14 jaar. Hij eindigde als 2e in de categorie t/m 13 jaar. Souhail doet namens Nederland ervaring op in het buitenland. Hij is al uitgezonden naar buitenlandse toernooien in Dubai, Italie, België en Engeland. Dat Souhail zo ver gekomen is, dankt hij naast zijn talent vooral ook aan zijn ouders, die hem en zijn broertje in staat stellen hun sport te beoefenen.

Erik Pieters doorliep de jeugdopleiding bij FC Utrecht en maakte op zijn 17e jaar zijn debuut in het eerste van FC Utrecht. Nu heeft hij een basisplaats. Als 18 jarige won hij met het Nederlands Elftal onder 21 jaar het Europees Kampioenschap.

Sportploeg van het jaar 2007

Kampong Dames 1 (zaalhockey) is landskampioen geworden voor de derde achtereenvolgende keer. Bij de Europese Kampioenschappen werd dit team derde. Het team traint tijdens de winterstop van het veldhockey in de zaal, waar de vaste systemen en patronen om te kunnen winnen ingeslepen worden.

Schoolvoetbalteam OBS Jenaplanschool Wittevrouwen is Nederlands kampioen geworden zonder één nederlaag, in een lange competitie met teams die veelal op een veel hoger niveau spelen. Dit was te danken aan een geweldige teamgeest. Dit team was kampioen van Utrecht, de regio district West 1 KNVB en vervolgens kampioen van Nederland.

B-junioren Hellas (atletiek) is een verzameling jongens die als individu uitzonderlijk presteren op bijna het gehele spectrum van de atletiek. Ze zijn Nederlands kampioen geworden door een nieuw Nederlands record te behalen. Nooit eerder is een ploeg over de 9000 punten gegaan. Het team bestaat uit 13 jongens die individueel trainen, maar ze worden als team aangemoedigd en geholpen. Kleding en andere zaken worden samen gedeeld. Samen overleggen ze wie het best welk onderdeel kan doen. Ze zijn er voor elkaar, steunen elkaar en moedigen elkaar aan, ondanks dat zij in de wedstrijd concurrenten van elkaar zijn.

Sportcoach van het jaar 2007

Marchel Verweij (worstelen) is 16 jaar trainer van de jeugdploeg van de Halter. Van een ongemotiveerde club van 15 mensen heeft hij een gemotiveerde ploeg van 80 worstelaars gemaakt. Ook heeft hij 15 dames aan het worstelen gekregen. Uniek in Nederland. Hij heeft 14 keer met zijn jeugdploeg het Nederlands kampioenschap verworven. Binnenkort vervult hij de taak van technisch coördinator bij de club. Tevens is hij al 30 jaar lid van de Worstelbond bij zijn club de Halter in Utrecht is hij al 20 jaar lid van de Jeugdcommissie.

Joop van Amerongen (atletiek) is in 1992 gestart met het begeleiden van hardlopers. Inmiddels heeft hij veel topatleten getraind. Hij is betrokken bij jonge talentvolle atleten die hij op Sportcentrum Papendal en op scholen trainingen en clinics geeft op trainingsstages. Binnen het Utrecht Running Team brengt hij het niveau van hardlopen op de midden- en lange afstanden in de regio op een hoger niveau.

Wouter Paap is zwemcoach bij Zwemvereniging Utrecht en zet zich in voor en is betrokken bij de zwemmers in de leeftijd van 6-12 jaar. Met zijn persoonlijke aanpak naar zwemmers en hun ouders stimuleert en motiveert hij vooral zwemmers met een andere etnische of culturele achtergrond. Hij staat bij ongeveer 40 wedstrijden per jaar als ploegleider aan de rand van het zwembad.

Sportvereniging van het jaar 2007

BC Castellum (badminton) behartigt sinds 1969 de badmintonsport in Vleuten-De meern en Leidsche Rijn. Een slag naar de toekomst is geslagen doordat maar liefst 6 jeugdspelers gevraagd zijn om een trainerscursus te volgen. De club doet veel voor de jeugd: per vier spelers is een trainer beschikbaar, zodat het niveau flink kan stijgen. En er worden regionale clinics aangeboden aan basisscholen. Daarnaast heeft de vereniging veel vernieuwende ideeën zoals babyton en een regionaal badmintoncentrum. De vereniging is door de bond uitgekozen voor het 'Nationaal Actieplan sport en Bewegen' ter bevordering van het bewegingsgedrag in Nederland.

AV Phoenix is een brede atletiekvereniging. Zij richt zich niet alleen op topsporters, maar wil door een enthousiaste en gezellige sfeer iedere atleet de voorwaarden bieden om op zijn of haar niveau zo goed mogelijk te presteren. Alle leden, inclusief ouders leveren een actieve bijdrage aan de club. Zij organiseren vele evenementen en zijn actief in kaderfuncties. De onderlinge verbondenheid is groot. AV Phoenix heeft zich actief geroerd in 2007 door ondermeer de organisatie van de Maliebaanloop en de 6Run2Day Track Meetings, dat is uitgeroepen tot mooiste breedtesportevenement van Nederland in de atletiek. Een lid van Phoenix is benoemd in de Unieraad van de Ateliekunie. Phoenix zet zich actief in voor een brede samenwerking in de regio en voor Colours of Atlethics, waarbij de allochtone doelgroepen worden gestimuleerd te sporten.

A.U.S.R.Orca (roeien) is een steeds professionaliserende vereniging die tegelijk een maatschappelijk verantwoord beleid voert. Dit jaar is Pieter Bottema, een Orca-roeier wereldkampioen geworden in de lichte mannenacht en heeft de vereniging twee Olympische kwalificaties binnen. Orca heeft naast 50 studenten op nationaal en internationaals niveau en ca. 550 leden die recreatief varen. De vereniging geldt als een toonaangevende vereniging in Nederland op het gebied van breedtesport voor studenten. Orca heeft in samenwerking met woningcorporatie Mitros een project opgezet om kinderen in Hooggraven te laten nadenken over de wijk. Plannen die hieruit voortkomen worden ook gerealiseerd. Orca zet een roeischool op die toegankelijk is voor een brede groep Utrechters als onderdeel van nieuwbouwplannen. Bij realisering van de nieuwbouw wordt ook een fitnesscentrum en een horecagelegenheid ontwikkeld.

Sportvrijwilliger van het jaar 2007

Gerrit Pappelendam (Hercules Voetbla/Cricker/Tennis) is al sinds 1968 actief in de begeleiding van de jeugd als jeugdleider, jeugdsecretaris en competitieleider en als aanspreekpunt voor ouders en jeugd. Meneer Pappelendam staat altijd klaar voor 'zijn kinderen' en zij zullen hem nooit voorbij lopen. Inmiddels 80 jaar oud is hij van bijzondere waarde voor zijn club ook in seniorencommissies. De vereniging heeft hem diverse malen onderscheiden en hij is erelid van Hercules.

Jos Ewald (PVC Voetbal en U-track Atletiek) is sinds1953 lid van PVC en als 1961 verbonden als vrijwilliger. In veel verschillende functies heeft hij een grote rol gespeeld voor zijn club. Nu is hij vrijwilligerscoördinator bij de jeugd. Ook bij Hermes is hij verschillende jaren actief geweest. Als trainer en jurylid heeft hij namens de jeugdcommissie in het bestuur gezeten. Ook is hij een aantal jaren actief geweest binnen de voetbalsectie van VSU en de kascontrolecommissie. Wegens slechte gezondheid is Jos nu helaas minder actief binnen sportwereld.

Job van Hees (UZSC Zwemmen) is al 45 jaar actief als trainer en bestuurslid in de zwemsport. In 1960 begonnen bij Zwemlust Den Hommel en daarna jaren actief als zwemtrainer en commissaris zwemmen bij UZSC. Ook is hij actief bij diverse atletiekverenigingen.