VVD


8-1-2008

Europa steunt Al-Mansouri


- EU Commissaris Ferrero-Waldner honoreert oproep Maaten -

Eurocommissaris Ferrero-Waldner betuigt haar steun aan de oproep van VVD europarlementarier Jules Maaten voor een eerlijk proces van de op 11 mei in Syrië gevangen genomen en aan Iran uitgeleverde Nederlander Abdullah Al-Mansouri. De Commissaris van Buitenlandse Zaken bevestigde dit vanmiddag in reactie op schriftelijke vragen van Jules Maaten. De Europese Commissie "dringt er ten sterkste bij de Iraanse regering op aan te waarborgen dat de heer Al-Mansouri een eerlijk en openbaar proces krijgt, overeenkomstig het internationale recht en overeenkomstig de internationale overeenkomsten die door de Islamitische Republiek Iran zijn geratificeerd." De Eurocommissaris vindt ook dat een officiële Nederlandse vertegenwoordiger verdere gerechtelijke procedures moet kunnen bijwonen.

VVD europarlementarier Jules Maaten: "Naast de informele contacten die er ongetwijfeld zijn, is dit de publieke steun voor Nederland waar ik op had gehoopt."

U vindt de antwoorden van Benita Ferrero-Waldner op de parlementaire vragen van Jules Maaten bij dit persbericht bijgevoegd.


---

Antwoord van mevrouw Ferrero-Waldner

namens de Commissie

De Commissie ziet van zeer nabij toe op de mensenrechtensituatie in Iran en is zich bewust van de zaak Abdullah Al-Mansouri.

De Commissie is ingenomen met het feit dat de Nederlandse regering ten slotte toegang heeft gekregen tot de heer Al-Mansouri en met de daarop volgende mededeling van Nederland dat in de zaak Al-Mansouri nog geen uitspraak is gedaan.

De Commissie dringt er ten sterkste bij de Iraanse regering op aan te waarborgen dat de heer Al-Mansouri een eerlijk en openbaar proces krijgt, overeenkomstig het internationale recht en overeenkomstig de internationale overeenkomsten die door de Islamitische Republiek Iran zijn geratificeerd. De Commissie sluit zich tevens aan bij het door de Nederlandse regering tot Iran gerichte verzoek om eerdere beloften dat een officiële Nederlandse vertegenwoordiger verdere gerechtelijke procedures mag bijwonen, na te komen.