2007 goed jaar voor Rabobank Groep

08/01/2008 16:00



Rabobank Nederland



De Rabobank Groep heeft een goed jaar achter de rug. Hoewel de precieze uitkomsten nog niet bekend zijn, is de ontwikkeling van de nettowinst van de Rabobank Groep over geheel 2007 naar verwachting in lijn met de lange termijndoelstelling van een groei van minimaal 12%. Ook de solvabiliteitsratio, de zogenaamde tier 1-ratio, zal zoals het er nu naar uit ziet wederom boven het zeer sterke, gewenste niveau van 10% uitkomen. Moody's heeft in december jongsleden de triple A-rating van de Rabobank met een zogenaamde 'stable outlook' herbevestigd. Aldus Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank in zijn nieuwjaarstoespraak.

Voorlopig jaarresultaat 2007
In Nederland was sprake van een groei van de kredietverlening en van de spaargelden. Daarbij steeg het marktaandeel in zowel de hypotheekmarkt alsook in de spaarmarkt. Ondanks druk op rentemarges konden de lokale Rabobanken door goede kostenbeheersing stijgende resultaten boeken. Hoewel de invloed van de subprime crisis op de Rabobank per saldo beperkt is, raakt het wel het resultaat van ons wholesale bankbedrijf. Dit wordt echter gecompenseerd door met name de sterke verbetering van de resultaten van de lokale Rabobanken. In het buitenland werden acquisities afgerond in Californië, in Chili en in Indonesië en vond er een sterke uitbreiding plaats van de wereldwijde food & agri-activiteiten en van de financiële dienstverlening aan duurzame energieproducenten. Zo bemiddelde Rabobank bij de verkoop van CO2-emissierechten van de grootste Chinese waterkrachtcentrale: Sinohydro.

Turbulentie nog niet over
De subprime turbulentie zal volgens Rabobank ook in 2008 nog haar sporen trekken. De grote verliezen die vooral een aantal Amerikaanse en ook enkele grote Europese financiële instellingen moeten nemen, zullen leiden tot beperkte groei van het eigen vermo gen bij deze instellingen en derhalve tot krapte in solvabiliteit en dientengevolge druk op uitbreiding van kredietverlening, waarbij gerekend moet worden met hogere marges, ook buiten de Verenigde Staten. Deze instellingen opereren immers mondiaal. Vanwege de sterke positie van de Nederlandse economie, zal het effect in Nederland ondanks een groeivertraging van 3,25% in 2007 naar circa 2,75% in 2008, beperkt zijn. De Nederlandse huizenprijzen zullen gematigd stijgen, voornamelijk vanwege het te lage bouwvolume ten opzichte van de vraag.