Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG start internationaal topinstituut gericht op gezond ouder worden

08 januari 2008 Het UMCG start een internationaal topinstituut op het gebied van gezond ouder worden. In dit topinstituut wordt alle kennis over gezond zijn èn blijven, verkregen uit onderzoek, gebundeld. Dat kondigde bestuursvoorzitter Bert Bruggeman vandaag aan in zijn nieuwjaarstoespraak. Het topinstituut zal ongeveer 400 arbeidsplaatsen opleveren. Het UMCG verwacht het topinstituut binnen drie jaar te realiseren.

Onze taak wordt breder. We hebben verstand van ziek èn verstand van gezond. Wij moeten ervoor zorgen dat die kennis beschikbaar is voor mensen die een rol spelen bij de gezondheid van mensen. Dat kunnen huisartsen zijn, maar ook de voedingsindustrie. Dat kan het onderwijs zijn, maar ook regionale ziekenhuizen en verzekeraars, aldus Bruggeman.

Ter illustratie noemde hij het onderzoek dat het UMCG samen met Friesland Foods en andere partijen uitvoert naar gezonde eiwitten. Dit zijn eiwitten die overgewicht kunnen voorkomen en daarmee ook hart- en vaatziekten. Als deze eiwitten bijdragen aan de gezondheid van mensen kunnen ze mogelijk toegepast worden in voeding.

International Aging Center Groningen
In dit nieuwe topinstituut bundelt het UMCG al zijn bestaand en nieuw onderzoek naar gezond ouder worden. De kennis die hieruit voortkomt, gebruikt het om mensen beter te maken en gezond te houden. Volgens Bruggeman zal het topinstituut niet alleen gezondheidswinst opleveren, maar ook leiden tot economische spin-off in de regio. Zo zullen 400 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan en zal het wetenschappelijke aanzien van Noord-Nederland vergroten. Wetenschappers uit de hele wereld zullen hier gaan werken aan kennis over gezond ouder worden. Dit is uniek, zon instituut bestaat nog niet. Gezond ouder worden? Daar hebben wij in Groningen verstand van, aldus Bruggeman.

Het UMCG heeft een lange traditie als het gaat om basaal wetenschappelijk onderzoek naar chronische ziekten en veroudering en de vertaling daarvan naar toepassingen in de kliniek. Inmiddels is bekend dat vele factoren een rol spelen in de gezondheid van mensen. Maar welke factoren bepalend zijn voor een gezonde levensloop en waarom de ene mens ziek wordt en de ander niet, is niet duidelijk.

LifeLines
Grootschalige bevolkingsonderzoeken moeten volgens Bruggeman antwoord geven op de vraag hoe we gezond oud kunnen worden. De bevolking van Noord-Nederland is hiervoor bij uitstek geschikt: representatief voor Noordwest-Europa en honkvast. Hierdoor zijn de onderzoeksresultaten betrouwbaar voor geheel Noordwest-Europa en is er meer garantie voor het succesvol langdurig volgen van de deelnemers aan dit soort onderzoek.

In 2006 zijn het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen gestart met LifeLines, een grootschalige cohortstudie die 165.000 mensen in Noord-Nederland gedurende dertig jaar volgt om hun levensloop en gezondheidsontwikkeling in kaart te brengen. Hierbij worden allerlei medische en sociaal-culturele gegevens verzameld in biobanken. De pilot in Sneek leverde in 2007 meer dan 2.000 deelnemers op, ruim 38% van de door huisartsen benaderde mensen; dat is aanzienlijk hoger dan de 10% respons op een vergelijkbare studie in Engeland. In 2008 wordt het aantal deelnemers aan LifeLines verder uitgebreid in samenwerking met huisartsen in onder meer Drachten, Winsum-Bedum, Appelscha-Oosterwolde en Emmen.

ERIBA
Daarnaast is nader onderzoek nodig naar de biologische factoren die betrokken zijn bij veroudering, zoals cellen, genen en eiwitten. Hiervoor heeft het UMCG samen met de Rijksuniversiteit Groningen het onderzoeksinstituut ERIBA (European Research Institute on the Biology of Ageing) opgericht. Dit onderzoeksinstituut wordt geformeerd rondom tien wetenschappers van internationale naam en faam. Het onderzoek binnen ERIBA zal zich onder meer richten op fundamentele vragen als: Hoe komt het dat de celdeling gedurende een mensenleven steeds trager verloopt? Welke factoren bepalen dat cellen ontsporen? En waarom leiden genmutaties bij de één tot bepaalde ziekten en worden deze bij de ander gerepareerd?

Investering
Voor al dit onderzoek is veel geld nodig. Naast de eigen investeringen hierin heeft het UMCG LifeLines en ERIBA ingediend als voorbeeldprojecten voor het pakket alternatieve maatregelen. Dit is het pakket dat het kabinet aanbiedt voor de economische structuurversterking van Noord-Nederland nu de Zuiderzeelijn niet doorgaat. Een onafhankelijke advies- en onderzoeksorganisatie heeft deze projecten positief beoordeeld aan de hand van kwaliteitscriteria. LifeLines en ERIBA kunnen het vestigings- en ondernemingsklimaat voor de Life Sciences-sector versterken. Behalve een directe werkgelegenheidsgroei zullen deze projecten ook een positief effect hebben op bestaande bedrijven en op het ontstaan van nieuwe ondernemingen. Naar verwachting vindt de besluitvorming over het alternatieve pakket in het eerste kwartaal van 2008 plaats.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 3612200.

Informatie

Institute for Healthy Aging
LifeLines