Gemeente Utrecht

Grootste binnenstedelijke saneringslocatie van Nederland

Vooronderzoek naar definitieve sanering 'ingepakte gifgrond' Griftpark Utrecht

De gemeente Utrecht start een geavanceerd seismologisch onderzoek naar de precieze locaties van de zware verontreiniging in de ondergrond van het Griftpark. Op 10 en 11 januari proberen onderzoekers in het park met nieuwe Amerikaanse onderzoekstechnieken de vervuiling in kaart te brengen. Als nauwkeurige gegevens beschikbaar komen, kan mogelijk met bacteriologische middelen een definitief schoonmaakproces worden gestart. Het Utrechtse Griftpark is een van de grootste binnenstedelijke saneringslocaties van ons land. 18 jaar geleden is ervoor gekozen om de vervuilde ondergrond in te pakken met 60 meter diepe betonwanden en vervuild grondwater 'eeuwigdurend' weg te pompen. Inmiddels is het Griftpark het meest intensief gebruikte stadspark van de stad.

De zware verontreiniging onder het huidige Griftpark is veroorzaakt door een voormalige 19e eeuwse gasfabriek. Omdat de vervuiling zich op grote diepte bevindt, zou afvoeren van de grond meer dan een miljard gulden hebben gekost. Gemeente en rijk kozen er daarom in 1990 voor om de vervuilde grond binnen de betonwanden te isoleren en de verontreinigde bodem daarbuiten te saneren. De totale kosten voor deze werkzaamheden werden begroot op 300 miljoen gulden. Een bemalingssysteem zorgt ervoor dat vervuild grondwater zich niet kan verspreiden. Het opgepompte water wordt afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie. Met de huidige know-how zijn er wel mogelijkheden om de vervuiling gericht op te ruimen, zonder dat grond hoeft te worden afgegegraven. Daarvoor is onderzoek nodig naar de exacte locaties van de vervuiling.

Seismisch onderzoek is technologisch hoogstandje
In de Verenigde Staten hebben onderzoekers ervaringen opgedaan met de seismische onderzoekstechniek die in het Griftpark wordt toegepast. Het unieke van de toegepaste techniek is dat het zeer gedetailleerde informatie geeft over de locatie van verontreinigende stoffen in de bodem. In de grond worden seismofoons geplaatst die trillingen opvangen. Deze seismofoons zijn verbonden met meetapparatuur en een metalen plaat. De metalen plaat zendt de trillingen via bedrading naar de seismofoons, die vervolgens de meetgegevens verzamelen en doorsturen naar de meetapparaten.

Het was eerder nog niet goed mogelijk om tot grote diepte zeer gedetailleerde beelden te krijgen van verontreinigingen en bodemopbouw. Met de techniek wordt het mogelijk exact drijf- en zaklagen van verontreinigende stoffen te lokaliseren. Die kennis is belangrijk, omdat de gemeente hoopt de verontreinigde grond in het Griftpark dan gericht te kunnen saneren.

Geen hinder van onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in het meest verontreinigde deel van het Griftpark; de plek ligt naast stadsboerderij en milieueducatiecentrum Griftsteede. Een terrein ter grootte van 1 tot 1,5 ha tot een diepte van 100 meter onderzocht. Bezoekers van het park en bewoners ondervinden geen hinder van het onderzoek. Wel is twee dagen lang apparatuur zichtbaar op de onderzoekslocatie en in de nacht van donderdag op vrijdag wordt het terrein bewaakt.

Planning
Begin februari wordt duidelijk of de meetresultaten op de testplek voldoende informatie geven over de verontreiniging in het onderzochte deel van Griftpark. Als dat zo, wordt de bodem in het hele Griftpark via seismisch onderzoek in beeld gebracht. Dit tweede deel van het onderzoek is gepland tussen februari en april.

Noot voor de media
U bent uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de onderzoekslocatie in het Griftpark. Op donderdag 10 januari geven Gert Leurink (projectleider Griftpark) en Gerard Derksen uitleg over het vooronderzoek. Locatie: Griftsteede tussen 11.00-12.00 uur. Na een korte uitleg en stellen van vragen is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan de technische installaties van het Griftpark.

Voor meer informatie neemt u contact op met Gerard Derksen, bestuurscommunicatie, telefoon 06 -270 30 714.