European Union



RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

P/08/001

Brussel, 7 januari 2008

5008/1/08 REV 1 (Presse 1)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het besluit van de Pakistaanse verkiezingscommissie om de algemene verkiezingen uit te stellen tot 18 februari 2008

De EU neemt nota van het besluit van de verkiezingscommissie van Pakistan om de algemene verkiezingen uit te stellen tot 18 februari. De EU herhaalt met klem dat het van belang is dat vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden op deze nieuwe datum, die een democratisch en transparant verkiezingsproces in passende veiligheidsomstandigheden mogelijk zou moeten maken.

De EU roept alle betrokken partijen op het besluit van de verkiezingscommissie met waardigheid en terughoudendheid te aanvaarden, en ten volle deel te nemen aan de algemene verkiezingen, om zo een werkelijk democratische uitslag te garanderen. De EU dringt er bij de Pakistaanse autoriteiten op aan, de voorwaarden voor de verkiezingen zodanig te verbeteren dat deze aan de internationale normen voldoen.

In dit stadium zijn algehele stabiliteit in het land en verdere vooruitgang op de weg naar democratie twee van de belangrijkste uitdagingen voor Pakistan. De EU blijft de Pakistaanse bevolking steunen bij het aangaan van deze uitdagingen. Elementen die trachten Pakistan te destabiliseren zouden geen kans van slagen moeten krijgen.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom