European Union



RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

P/08/002

Brussel, 4 januari 2008

5022/08 (Presse 2)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de afschaffing van de doodstraf in Oezbekistan

De EU is verheugd over de afschaffing van de doodstraf in Oezbekistan op 1 januari 2008, en feliciteert de Oezbeekse regering en het Oezbeekse volk met dit belangrijke besluit. De EU moedigt de Oezbeekse regering aan het besluit volledig uit te voeren en het rechtsstelsel verder te hervormen.

De leden van de Europese Unie zijn van mening dat de afschaffing van de doodstraf ertoe bijdraagt de menselijke waardigheid te versterken. De Europese Unie herhaalt dat zij streeft naar een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Zij is ervan overtuigd dat de afschaffing door Oezbekistan een belangrijke stap is om dat doel te bereiken en hoopt dat dit besluit andere landen in de regio ertoe zal aansporen het Oezbeekse voorbeeld te volgen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro en Servië, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom