Gemeente Strijen


Convenant terugdringen alcoholgebruik jongeren

(08-01-2008) STRIJEN - De supermarkten Albert Heijn en C1000 en de slijterij d'Ouwe Have in Strijen hebben met de gemeente en de politie in een convenant afgesproken geen alcohol meer te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De reden voor deze actie is dat uit onderzoek is gebleken dat het alcoholgebruik onder jongeren in Strijen relatief hoog is.

Geen alcoholverkoop meer aan jongeren. Afgezien van de gezondheidsschade dat alcoholgebruik bij jongeren veroorzaakt, leidt het gebruik van alcohol ook vaak tot overlast in de openbare ruimte. Wettelijk gezien mag geen alcohol verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en aan 16- en 17 jarigen alleen zwakalcoholhoudende drank. De partijen aan het Strijense convenant menen echter dat er goede reden is om dit aan te scherpen. De partijen realiseren zich dat de gemaakte afspraken wellicht het probleem maar deels zullen oplossen, maar zijn van mening dat zij de mogelijkheden die ze hebben moeten benutten.

De gemeente gaat zich inspannen om te komen tot een lokaal en eventueel regionaal alcoholmatigingsbeleid. De politie ziet toe op het verbod om alcohol op straat te nuttigen. Het convenant is ingegaan op
1 januari 2008 en geldt voor onbepaalde tijd. Over enkele maanden vindt er een evaluatie plaats.