Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer aandacht voor opbouw in Uruzgan

08-01-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

"Het Provinciale Reconstructie Team moet er voor zorgen dat nationale programma's op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en herstel van infrastructuur ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bij militaire akties dient daar maximaal rekening mee gehouden te worden". Dat zei minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking vandaag in Wezep tijdens een bijeenkomst met het nieuwe Provinciale Reconstructie Team (PRT) voor Uruzgan.

De uitzending van het PRT, onderdeel van het 11 Pantser Genie Bataljon, is é én van de afspraken die de regering heeft gemaakt met de Tweede Kamer over het civieler maken van de missie in Afghanistan.

Het PRT bestaat uit zestig medewerkers van de landmacht, die 1 april voor een periode van zes maanden naar Uruzgan vertrekken. De medewerkers, waarvan een groot aantal eerder in Afghanistan heeft gewerkt, maken onderdeel uit van de genie, die veel ervaring hebben met herstel van infrastructuur, opbouw en het opsporen van explosieven, zoals bermbommen.

De Nederlandse regering heeft onlangs een contract van 34 miljoen Euro getekend met de Duitse organisatie GTZ, dat is gericht op landbouwontwikkeling, aanleg van wegen en opbouw van het provinciale en lokale bestuur in Uruzgan. Daarnaast heeft de Afghaanse overheid een aantal deskundigen naar Uruzgan gestuurd om leiding te geven aan de uitvoering van ontwikkelingsprogramma's.

De PRT-missie maakt deel uit van de verdergaande samenwerking tussen Defensie en Ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan. Volgens Koenders is ontwikkeling niet mogelijk zonder een betere veiligheidssituatie in Uruzgan. "Maar veiligheid kan op lange termijn niet gewaarborgd worden zonder ontwikkeling van de provincie, en in die zin versterken de activiteiten van militairen en ontwikkelingswerkers elkaar", aldus de minister. Koenders verwacht dat de bevolking in Uruzgan tastbare resultaten zal zien van deze nieuwe initiatieven.


---