Ingezonden persbericht


777.777ste bezoeker Romeins badhuis

Thermenmuseum Heerlen

Vrijdag 4 januari 2008 werd het Thermenmuseum bezocht door Dhr. W. Nijssen uit Sittard. Niet zomaar iemand maar officieel de 777.777ste bezoeker sinds de opening van het Thermenmuseum in 1977 !! Om dit te vieren werd Dhr. Nijssen samen met kleinzoon Martijn in het zonnetje gezet en ontvingen ze diverse 'Romeinse' cadeaus.

Geschiedenis van de Thermen.
In 1941 werd het complex van het
Romeinse badhuis met een afmeting
van 50 x 50 meter blootgelegd. Van
1946 tot 1975 heeft men de opgraving
echter weer afgedekt met teelaarde en
zilverzand tot men heeft besloten te
starten met de bouw van een
overkoepelend museum.

Prins Claus opende op 3 december
1977 het Thermenmuseum in Heerlen.
Een museum waarin de opgravingresten
van een Romeins badhuis te bekijken zijn.
In de Romeinse tijd had een badhuis
behalve de functie van verzorging van het
lichaam ook een sociale en culturele functie. Het Romeinse badhuis werd rond de eerste helft van de 2e eeuw na Christus gebouwd en tot 400 na Christus gebruikt. De aanwezigheid van een badhuis geeft de belangrijkheid van Heerlen, destijds Coriovallum genoemd, aan.

De Thermen nu.
In het Thermenmuseum in Heerlen zijn de resten van een Romeins badhuis met de afmeting van 50 x 50 meter te bekijken. Over de opgraving is een loopbrug gemaakt waar vanaf de opgraving bewonderd kan worden.

Hoe het dagelijkse leven van de Romeinen eruit zag, is terug te vinden in de vaste tentoonstelling, verdeeld over 12 ruimtes. In een aparte tentoonstelling kom je alles te weten over de 'Askist van Bocholtz' en de meer dan 50 unieke grafgiften. De Askist is gevonden in november 2003 gevonden en tijdelijk aan het Thermenmuseum in bewaring gegeven om te toon te stellen.

Sinds november 2006 beschikt het Thermenmuseum over een virtuele reconstructie van het Romeins badhuis, genaamd 'digitale kijkvenster'. Dit digitale kijkvenster bestaat uit twee onderdelen: Het eerste onderdeel is een kort filmpje waarin je als het ware door het badhuis heen loopt. Je krijgt een goed beeld van hoe het badhuis er vroeger heeft uitgezien. Het tweede onderdeel zijn de touch-screens waar je zelf extra informatie kunt opvragen over alle aspecten van het badhuis en hetgeen zich er vroeger afspeelde.