FNV

visual

7-1-2008 Meer werk en meer vrijheid

Het komende jaar staat in het teken van meer ruimte voor werknemers om te bepalen waar, wanneer en voor wie zij werken. En de nieuwe banen die meer mensen aan het werk gaan helpen moeten volwaardig en menswaardig zijn.

Het jaar 2008 staat voor de FNV in het teken van meer werk en meer vrijheid. Meer werk voor allochtonen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten, ouderen en vrouwen. En dat werk moet kwalitatief goed zijn. "We geven samen aan wat volgens ons een menswaardig bestaan is. Daarin past geen stukloon, geen uitbuiting en geen wegwerppersoneel," aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

De FNV heeft zich verbonden aan de wens om tot 80 procent participatie te komen in Nederland. Maar dan moet het wel 100 procent goed zijn. "Die extra banen die er moeten komen om meer mensen aan het werk te krijgen, moeten wel volwaardig en menswaardig zijn," aldus Jongerius.

Daarnaast richt de FNV haar pijlen komend jaar op meer vrijheid voor de mondige Nederlandse werknemer. Die heeft behoefte aan meer vrijheid om te bepalen wanneer, waar en voor wie hij of zij werkt.

Dat valt te realiseren via zelfroosteren: de werknemer geeft aan wanneer hij het liefst werkt en de werkgever maakt op basis daarvan een optimaal werkrooster. Dat helpt de werknemer een goede balans te vinden tussen werk en privé. En zelfroosteren verhoogt de tevredenheid en daarmee de productiviteit en dat is ook goed voor de werkgever.

Verder start de FNV een campagne rond telewerken, omdat uit onderzoek in opdracht van de FNV blijkt dat veel mensen willen gaan telewerken of dat meer zouden willen doen. En we moeten nou eindelijk eens af van dat stoffige en achterhaalde concurrentiebeding. Ook daar gaat de FNV werk van maken in 2008.