Gemeente Alphen aan den Rijn

that Care: Preventieplan voor aanpak probleemgedrag bij jeugd

Communities that Care: Preventieplan voor aanpak probleemgedrag bij jeugd

Start van het Centrum voor jeugd en gezin waar kinderen, jongeren en ouders opvoedingsondersteuning kunnen krijgen, meer spreekuren van het Opvoedbureau, uitbreiding van de voor- en vroegschoolse educatie, uitbreiding van het jongerenwerk en onderzoek naar een buurtvaderproject. Dat zijn enkele activiteiten uit het preventieplan Veilig Opgroeien dat het college van b. en w. onlangs heeft vastgesteld.

Uit scholierenonderzoek komt naar voren dat jeugdigen in Alphen aan den Rijn vaker spijbelen en meer alcohol gebruiken dan jeugdigen in vergelijkbare gemeenten. Om de strijd aan te binden met deze vormen van probleemgedrag, is gekeken naar het huidige aanbod aan preventieprogrammas. Hieruit bleek dat er hiaten in het aanbod zijn. Om de hiaten te dichten is het preventieplan Veilig Opgroeien gemaakt. Hierin staat welke programmas op het gebied van opvoedingsondersteuning opgezet zouden moeten worden. Daarnaast wordt bekeken welke programmas geschrapt kunnen worden.

De uitvoering van het preventieplan is al gestart. De aanbevelingen uit het preventieplan komen namelijk bijna volledig overeen met het jeugdbeleid dat ontwikkeld wordt in het Programma Jeugd en de activiteiten binnen het programma ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing). Zo is er al een huiskamerproject en zijn met ingang van dit schooljaar bijvoorbeeld de schakelklassen gestart. Dat is dan ook de reden waarom is besloten het project Veilig Opgroeien vanaf nu uit te voeren binnen deze twee programmas. Veilig Opgroeien is daardoor geen apart traject meer maar een methodiek die o.a. gebruikt wordt om het jeugd- en ISV-beleid bij te sturen. Eind 2008 houdt de gemeente een nieuw scholierenonderzoek, waarna zo nodig de prioriteiten en het preventieplan aangepast kunnen worden.

Communicaties that Care
Alphen is in 2005 gestart met het project Veilig Opgroeien, uitgevoerd volgens de methodiek van Communities that Care (CtC). De bedoeling van CtC is op een uitgekiende manier probleemgedrag bij jongeren en kinderen tegen te gaan. De aanpak is wijkgericht, wetenschappelijk verantwoord en systematisch van opzet. Een scholierenonderzoek heeft informatie verschaft over probleemgedrag, risico- en beschermende factoren in verschillende wijken. Op basis hiervan zijn de wijken en buurten gekozen waar Veilig Opgroeien uitgevoerd wordt, t.w. Oudshoorn, Lage Zijde / Hoge Zijde / Hoorn, Planetenbuurt en Edelstenenbuurt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn