Ingezonden persbericht


Persbericht - 8 januari 2008

Beste scholen 2008

Scholieren krijgen punten cadeau bij examens

AMSTERDAM, 8 januari 2008 - Met hoge cijfers voor het schoolexamen compenseren middelbare scholen een slechte uitslag voor het centraal schriftelijk, vooral in het vwo. Extra aandacht voor examencijfers in Elseviers jaarlijkse onderzoek 'De beste scholen'.

Dertig middelbare scholen geven een punt of meer cadeau bij het schoolexamen - ook schoolonderzoek genoemd. Daarmee compenseren ze de uitslag voor het centraal examen, soms zelfs een onvoldoende. De leerlingen aan de gemengd-theoretische leerweg (vmbo) van scholengemeenschap Panta Rhei uit Amstelveen spannen de kroon, zij krijgen namelijk 1.8 punt meer. De havisten van het Islamitisch College uit Amsterdam scoren anderhalf punt hoger op hun schoolexamen dan op het centraal examen. Het Van Lodensteincollege staat bij het basisberoepsgerichte vmbo met twee vestigingen, in Kesteren en Hoevelaken, in de top-5 van scholen met het grootste verschil.

Scholen met lage cijfers voor de schoolexamens blijken daarentegen vaak een hoog gemiddelde bij het centraal schriftelijk te halen. Ze zijn kennelijk streng èn goed. Bij het vwo is het gemiddelde verschil het grootste (0,4 punt), bij het basisberoepsgerichte vmbo het kleinste. De scholen die via het schoolexamen het meest compenseren, tellen vaak ook hoge percentages achterstandsleerlingen.

Dit blijkt uit Elseviers jaarlijkse onderzoek 'De beste scholen', aan de hand van cijfers die de Inspectie van het Onderwijs verstrekte. De resultaten verschijnen deze week in Elsevier, dat concludeert: 'De examenpraktijk laat de scholen ruimte voor gemarchandeer. Er zijn alvast twee remedies tegen gesjoemel: vermelding van beide cijfers op het diploma èn de eis dat beide voldoende zijn.'

De beste scholen
Twee Zeeuwse scholen behoren, zo blijkt uit het totaaloverzicht, tot de beste van het land: Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg en het Calvijn College uit Goes. Zowel op havo- als vwo-niveau scoren beide scholen uitstekend, en - niet toevallig - halen de leerlingen er gemiddeld een ruime voldoende voor het centraal examen. Verder zijn er oude bekenden onder de winnaars, zoals het gymnasium van de Trevianum scholengroep in Sittard en het Almere College bij het basisberoepsgerichte vmbo. Ook De Lage Waard in Papendrecht, St. Canisius in Almelo en Were Di in Valkenswaard stonden al vaker aan de top.

Alle scholen zijn beoordeeld op de doorstroom in de onderbouw, het aantal leerlingen dat na de derde klas zonder vertraging het diploma behaalt en het gemiddeld eindexamencijfer. Dit jaar heeft Elsevier haar beoordeling bovendien uitgebreid met het verschil tussen schoolexamen en centraal examen. Voor het eerst zijn bovendien de prestaties over drie jaar (2004, 2005 en 2006) gemiddeld.

Eindoordeel
Het Elsevier-oordeel betreft de 'harde' prestaties van leerling en school, in tegenstelling tot de Inspectie die rekening houdt met de achtergrond van de leerlingen. Elsevier vermeldt wel bij alle scholen het eventuele percentage leerlingen afkomstig uit de 306 'armoede-probleem-cumulatiegebieden'. Scholen met meer dan 30 procent van deze leerlingen ontvangen van het ministerie van Onderwijs extra geld. Elsevier toont zowel het eigen eindoordeel als dat van de Inspectie, die daartoe dit jaar voor het eerst overging.

Voor een uitgebreide leeswijzer en verantwoording van het onderzoek, klik hier (pdf-bestand).

Voor een overzicht van de scholen met het grootste en kleinste verschil Klik hier (pdf-bestand).

Voor een overzicht van de winnaars en verliezers, klik hier (pdf-bestand).

Noot voor journalisten:


Ingezonden persbericht