ONAFHANKELIJKE TOETS OP VERLOFAANVRAGEN TBS

Sinds 1 januari 2008 is het Adviescollege Verloftoetsing TBS belast met de inhoudelijke beoordeling van alle verlofaanvragen van tbs-gestelden. De beoordeling van elke aanvraag leidt tot een gemotiveerd advies aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die namens de minister van Justitie het besluit over het verlof neemt. Met de instelling van het college wordt voorzien in een onafhankelijke professionele verloftoetsing. Dit was een van de belangrijke aanbevelingen van de tijdelijke commissie onderzoek tbs (Commissie-Visser), die in 2006 onderzoek heeft gedaan naar het tbs-stelsel in Nederland.

Het Adviescollege Verloftoetsing TBS is vandaag op een bijeenkomst in het Spoorwegmuseum in Utrecht (vestigingsplaats van het College) officieel gepresenteerd. Staatssecretaris Albayrak (Justitie) sprak tijdens deze bijeenkomst de verwachting uit dat de instelling van het college een bijdrage levert aan de verdere verbetering van het tbs-stelsel: 'Naast het belang van een professionele verloftoetsing, kan het college in het overleg met de tbs-inrichtingen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van een 'lerende verlofpraktijk'. Het gaat daarbij om het onderzoek naar de factoren die meer inzicht kunnen verschaffen in de kans op incidenten tijdens tbs-verloven.

Het adviescollege bestaat uit tien forensisch psychiaters en psychologen en drie juristen (alle afkomstig uit de rechterlijke macht). Voorzitter van het college is mr. J.W.P. Verheugt, raadsheer in het Gerechtshof te Arnhem. Het college werkt met drie commissies van ieder drie deskundigen, onder voorzitterschap van een jurist. Daarnaast kan elke commissie het advies van de aan het college verbonden wetenschappelijk adviseur inroepen. Deze adviseur is gespecialiseerd op het terrein van risicotaxatie.

In de nieuwe procedure dient de tbs-kliniek een verlofaanvraag in bij de verlofunit van de DJI. Deze verlofunit toetst of de verlofaanvraag voldoet aan alle procedurele vereisten. Daarna buigt een van de drie commissies van het college zich over de inhoudelijke beoordeling van de verlofaanvraag. Daarbij wordt het Verloftoetsingskader TBS van 1 juli 2007 als uitgangspunt gehanteerd. Het college brengt een gemotiveerd advies uit aan het Hoofd van de verlofunit, die namens de minister van Justitie een besluit neemt over de verlofaanvraag.

De onafhankelijke positie van het college is gewaarborgd door de positionering van het college onder de algemene leiding van het mi nisterie van Justitie. Het college heeft daarmee een positie die vergelijkbaar is met die van de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt).

Bron: Ministerie van Justitie