Gemeente Den Haag

Wethouder Kool (Sociale Zaken): Armoede Den Haag uit!

De Haagse wethouder Sociale Zaken en Economie Henk Kool heeft de oorlog verklaard aan de armoede. ,,Niemand in Nederland hoeft in armoede te leven. Ik wil daarom in Den Haag het verschijnsel uitroeien, heeft hij vandaag gezegd tijdens een nieuwjaarstoespraak voor de medewerkers van zijn dienst.

De wethouder wil daartoe onder meer een Dag tegen de armoede organiseren. Onderdeel daarvan is een markt, waarbij de gemeente alle middelen die er zijn om mensen financieel te steunen gaat uitstallen. Kool wil zo de drempel naar die voorzieningen flink verlagen.

,,Ik heb een heel scala aan middelen tot mijn beschikking, zoals tegemoetkomingen in de schoolkosten voor de kinderen, de collectieve ziektekostenverzekering, de Ooievaarspas, gratis cursussen om te leren uitkomen met het huishoudbudget en toeslagen voor mensen die langdurig op de bijstand zijn aangewezen. Toch maakt lang niet iedereen die hiervoor in aanmerking komt gebruik van deze voorzieningen. Dat irriteert mij mateloos. Daarom wil ik die middelen via een markt aan de man gaan brengen.

Kool heeft de medewerkers van de sociale dienst opgeroepen creatieve ideeën aan te dragen om ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn voor de armoedebestrijders op de een of andere manier te helpen. ,,Er zijn groepen, zoals mensen die in schuldsanering zitten of alleenstaande moeders, voor wie het moeilijk is zich aan hun situatie te ontworstelen. Of dat lukt is vaak niet alleen van hun eigen inzet afhankelijk, maar ook van wetten en regels. De beruchte armoedeval bestaat helaas nog steeds. Daarom hoop ik op een creatief jaar, waarin we er in slagen ook de mensen die we doorgaans moeilijk kunnen bereiken op weg te helpen, aldus de wethouder.

Kool prees de sociale dienst omdat die er in het afgelopen jaar in is geslaagd om duizenden mensen uit de uitkering en aan het werk te krijgen. Eind december werden er nog 16.600 bijstandsuitkeringen verstrekt, tegen 20.000 toen de wethouder aantrad in het voorjaar van 2006. Ook dat vindt Kool belangrijk in het kader van de armoedebestrijding. ,,Ik ben er in de afgelopen tijd alleen maar meer van overtuigd geraakt dat werk de beste uitweg is uit armoede en isolement.
Het komend jaar wil de wethouder maandelijks zon honderd mensen uit de uitkering zien te krijgen. ,,Dat lijkt veel, als je bedenkt dat ik het aantal Hagenaars dat moet leven van de bijstand aan het einde van mijn periode, in het voorjaar van 2010, beperkt wil hebben tot hooguit 15.000. Maar nu hebben we het economische tij mee. Als het nu niet lukt, wanneer dan wel?