Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland waardeert rol Albanië op Balkan

08 jan 2008 | Nederland waardeert de bijdrage die Albanië levert aan de regionale stabiliteit op de Balkan. Dat heeft minister Verhagen gezegd in een gesprek met zijn Albanese ambtsgenoot Basha in Den Haag. Verhagen (rechts) en Basha (links)
Verhagen (rechts) en Basha (links)
Foto: Buitenlandse Zaken

'Niet alleen voor Albanië, ook voor Nederland is Kosovo geen ver-van-ons-bedshow,' aldus Verhagen. 'Daarom heeft de EU het initiatief genomen om de stabiliteit in de regio te garanderen.' De betrekkingen tussen Nederland en Albanië verbreden, en er zal meer worden besteed aan de politieke, economische, culturele samenwerking.

De beide ministers bespraken de resultaten van de hervormingen die in Albanië in gang zijn gezet. Nederland steunt het euro-atlantische perspectief van Albanië.

Over de mogelijke toetreding tot de NAVO zei Verhagen dat Albanië zal worden beoordeeld op de voortgang van de hervormingen. De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten zullen die in maart bespreken. Verder hervormingen op het gebied van de rechtstaat, democratie en de bestrijding van misdaad en corruptie zijn van cruciaal belang voor Albanië.

Dat geldt te meer omdat het land ook lid wil worden van de Europese Unie (EU). Nederland houdt strikt vast aan de toetredingscriteria voor nieuwe lidstaten die door de EU zijn vastgelegd. `Nederland zal die criteria rigoreus maar eerlijk toepassen,' beloofde Verhagen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl