Gemeente Capelle a/d IJssel

Winkelen met sterren in de Koperwiek

Het KVO keurmerk Stadscentrum de Koperwiek heeft uit handen van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) haar eerste ster gekregen in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Het KVO heeft tot doel een winkelgebied te creëren waar zowel prettig en veilig gewinkeld als ondernomen kan worden. Voor het stadscentrum geeft het aan dat de ondernemersvereniging, de eigenaren Van der Vorm Vastgoed en Rodamco/ DTZ Zadelhoff, de brandweer, politie en gemeente daarbij ondersteund door het HBD, samen maatregelen nemen of hebben genomen om de veiligheid in het winkelgebied nog verder te vergroten.

Voor het verkrijgen van de 'eerste ster' is een aantal stappen doorlopen. Er is een enquête gehouden onder de winkeliers, een schouw gehouden en er is een actieplan opgesteld. De partijen hebben o.a. afspraken gemaakt over het invoeren van huisregels voor de klanten in het winkelgebied, het organiseren van trainingen voor winkelpersoneel en het aanpakken van donkere plaatsen in het centrumgebied. Een groot deel van die acties worden de komende twee jaar uitgevoerd of worden meegenomen in de herontwikkeling van het winkelgebied.

Het certificaat is, zo benadrukt wethouder Aart- Jan Moerkerke, zeker geen wassen neus. Je moet er echt iets voor doen en blijven doen, want elke twee jaar wordt gekeken of de gecertificeerde plek het keurmerk nog wel waardig is.

Het KVO kent in totaal drie sterren. De eerste ster wordt verleend als er voldoende afspraken op het gebied schoon, veilig en heel gemaakt zijn om de veiligheid is in het openbare gedeelte van het centrumgebied te bewerkstelligen. Door de toekenning van deze ster is het centrumgebied nu officieel gecertificeerd.

Stadscentrum De Koperwiek streeft ernaar ook de overige twee sterren te behalen. Deze gaan over veiligheid in de aansluiting van het winkelgebied op zijn omgeving en de veiligheid in de individuele winkels.