Gemeente Winterswijk


Brandweren in de Achterhoek-Oost werken vanaf 2008 samen

8 januari 2008

Winterswijk - De brandweren van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk vormen samen één cluster in de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland. Met de oprichting van de cluster wordt een belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen de Brandweerkorpsen in de Achterhoek-Oost (BWAO).

In januari 2007 besloten de colleges van de gemeenten Berkelland, Winterswijk, Aalten en Oost Gelre tot de aanstelling van een clustercommandant voor deze gemeenten. Hierin werken de vier brand­weerkorpsen van de betrokken gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) nauw samen.

Als clustercommandant voor de vier gemeenten start per 1 januari 2008 de heer H. Meijer, voorheen hoofd sector operationele voorbereiding bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland. Hij is met de vier gemeentelijke brandweercommandanten verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en heeft een belangrijke rol op gebied van veiligheid.

Gezamenlijk zal worden gewerkt aan de zorg voor de risicobeheer­sing en operationele voorbereiding. Ook voor de overige taken zal worden gekeken waar het al mogelijk is om samen te werken. Belangrijk hierbij is:

- het borgen van de continuïteit van de vrijwillige brandweer;
- het adequaat opleiden en oefenen van manschappen en bevelvoerders;
- het beter afstemmen en borgen van pro-actie, preventie en preparatie;
- het verbeteren van risicobewustzijn van burgers, bedrijven en instellingen;
- het efficiënter inrichten van de bedrijfsvoering op brandweergebied;
- het gezamenlijk zoeken naar antwoorden op externe (landelijke) ontwikkelingen.

Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-Oost
De samenwerking moet leiden tot kwaliteitsverbetering met nog meer veiligheid voor burgers, bedrijven en instellingen. In het cluster Achterhoek -Oost wonen circa 130.000 inwoners,zijn er vier brandweerkorpsen met in totaal 9 kazernes en 300 brandweermensen die zorgen voor de brandveiligheid, bestrijding van brand en verlenen van hulp bij ongevallen en rampen.