Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 8 januari 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk SDG/productie/2059 - Onderwerp
A73 planning

Geachte voorzitter,

Tijdens de bespreking van het MIRT op 17 december 2007 heeft u mij gevraagd naar de planning (tijdschema's en stappen) voor de tunnels van de A73.

Met mijn brief van 1 november 2007 heb ik u geïnformeerd over de voortgang van de openstelling van de tunnels en de uitkomst van het overleg met de provincie Limburg, de gemeente Roermond en de opdrachtnemer. In het overleg lag de keuze voor tussen een volledige openstelling in één keer of een partiële openstelling vanaf medio februari 2008 met als consequentie een latere volledige openstelling. De voorkeur ging uit naar een partiële openstelling.
Tegelijk met de brief van 1 november 2007 heb ik gereageerd op enkele vragen van de Kamer. Op de vraag naar de detailplanning heb ik destijds aangegeven dat ik u de planning op hoofdlijnen zal doen toekomen wanneer deze gereed is.

Planning tijdelijke situatie/partiële openstelling Hierbij ontvangt u de planning van de opdrachtnemer op hoofdlijnen voor de openstelling van de tunnels in de tijdelijke situatie. De planning is gebaseerd op de contractuele afspraken tussen Rijk en opdrachtnemer.
De planning is onder voorbehoud toetsresultaten van eventuele onvoorziene ontwikkelingen. Verder gaat de planning uit van de afspraak dat Rijk en regio (bijvoorbeeld vergunningverlening) zich maximaal inspannen om tussen het einde van januari en halverwege februari 2008 de tunnels van de A73 bij Swalmen en Roermond partieel open te kunnen stellen.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

SDG/productie/2059

De planning op hoofdlijnen voor de tijdelijke situatie betreft de tunnelsystemen, de organisatie, het advies traject van de veiligheidsbeambte, vergunningverlening en de streefdatum voor de openstelling. Deze planning ziet er als volgt uit:

Tijdelijke situatie:

- Tunnel (deel-)systemen/installaties gereed in periode december 2007 ­ januari 2008;

- De organisatie van de tijdelijke handmatige bediening gereed in periode november 2007- februari 2008;

- Advies door de veiligheidsbeambte in de periode januari - februari 2008;
- Vergunningverlening door het bevoegd gezag in de periode februari 2008;
- Openstelling tunnels in tijdelijke situatie rond medio februari 2008.

Planning definitieve openstelling

De planning op hoofdlijnen voor de definitieve openstelling is de volgende:

Definitieve openstelling:

- Oplevering tunnelinstallaties juni 2008;
- Advies door de veiligheidsbeambte en vergunningverlening door het bevoegd gezag in de periode juli ­ augustus 2008;
- Openstelling tunnels tussen half augustus en half september 2008.

Een detailplanning voor de definitieve openstelling is op dit moment nog niet gereed. Rijkswaterstaat en de opdrachtnemer geven op dit moment alle aandacht aan het realiseren van de tijdelijke openstelling.
Voorts merk ik op dat zodra deze detailplanning er is, nog met de regio moet worden gesproken over het beperken van de weekendafsluitingen. De regio wenst het aantal weekendafsluitingen van de tunnels na 15 maart 2008 zo beperkt mogelijk te houden in verband met de opening van het Roermond Retail park.
---

SDG/productie/2059

Zoals in mijn brief van 1 november 2007 aangegeven, kan het beperken van de weekendafsluitingen van invloed zijn op de definitieve openstelling. Zodra het overleg met de regio is afgerond, zullen de afspraken meegenomen worden in de detailplanning. Ik verwacht dat de planning voor de definitieve openstelling in februari 2008 gereed is, ik zal u dan over de hoofdlijnen van deze planning nader informeren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---