Gemeente Wassenaar

Nieuwjaarstoespraak burgemeester drs J. Th. Hoekema

Bijgaand de nieuwjaarstoespraak die burgemester Hoekema tijdens de nieuwjaarsreceptie heeft gehouden.

Wassenaar, 8 januari 2008

Dames en Heren, Ladies and Gentlemen,

Een heel gelukkig, voorspoedig, gezegend en gezond nieuwjaar gewenst. Daarom zijn wij hier bijeen.(enkele zinnen in het Engels, Wassenaar als expat community, zie onder meer ASH).
Maar ook om terug te kijken en vooruit te kijken, of nog beter zoals het vakblad Binnenlands Bestuur het onlangs formuleerde om te proosten en te prikkelen. Met Uw welnemen wilde ik het eerste op het eind doen en begin ik met het tweede. En, ik stel misschien teleur, het is een kort verhaal.

Eerst het afgelopen jaar. Ik kwam precies op de helft binnen, en het waren mooie maanden en mooie ervaringen. Ik doe mijn best naast het vertrouwen van de raad ook het vertrouwen van het personeel, maar ook dat van de bevolking, de gemeenschap te winnen. Dat doe je werkende weg door te praten, maar ook door te luisteren. Door er veel te zijn en door mensen op te zoeken in hun vereniging, hun woning, hun ouderenvoorziening, hun winkel , het gemeentekantoor en in het dorp te lopen of te fietsen. Ik hoor en zie veel en probeer waar het kan daar iets mee te doen. Een burgemeester is geen ombudsman of weldoener, maar wel een burgervader die door zijn speciale positie veel kan aankaarten en helpen oplossen. Ik wil graag zon burgervader zijn.

We zijn vorig jaar ook begonnen met een flinke opknapbeurt van Wassenaar. Onderhoud van wegen, riolen , bruggen en groen is niet altijd een populaire, maar wel een noodzakelijke besteding van middelen. Daarnaast werken we hard aan het voorzieningen niveau. Een nieuw zwembad, een nieuwe bibliotheek, maar ook woningbouw met een speciaal oog voor starters en mensen met een verstandelijke beperking en noodzakelijke verbouwingen zoals het Rijnlands Lyceum staan de op de agenda . Het accommodatiebeleid zal veel aandacht krijgen, waarvan veel instellingen en mensen zullen profiteren. Sport en welzijn zijn kerntaken voor de gemeente, daarom doen we dit jaar ook meer aan sportsubsidies. Dat geldt natuurlijk ook uitdrukkelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning , de zorg voor onze medemens, die door het Rijk met veel animo op het bordje van de gemeentes is gelegd. Inschakelen van vrijwilligers blijft daarbij overigens hoogst noodzakelijk.

Dat kost allemaal tijd, geld, en ambtelijke capaciteit. Die zijn in een gemeente als Wassenaar met een beperkte omvang althans in inwoners, niet onbeperkt voorhanden. De reorganisatie kostte veel energie, maar is door zijn omslagpunt heen. We kijken nu vooruit en constateren dat we op de goede weg zijn. Ik heb respect voor al die ambtenaren die tijdens de drastische verbouwing de winkel draaiend hebben gehouden.
Ik reken het uitdrukkelijk tot mijn taak de belangen van Wassenaar goed te verdedigen tegenover de buitenwereld. Die is niet altijd boos en onredelijk, maar ik merk vaak dat we op moeten boksen tegen een beeld als zou Wassenaar een miljonairsdorp zijn. Een personeelsadvertentie van de gemeente Schiedam met een foto van twee Jacobse en van Es types (weet u nog wie dat zijn?) opende met de zin Schiedam is geen Wassenaar. Tsja, zullen we dat als een compliment of een belediging opvatten ? Ik denk iets ertussen in. De collega van Schiedam, vroeger van onze buurgemeente Voorschoten zou moeten weten hoe gedifferentieerd Wassenaar is, en dat wil ik graag zo houden. Die buitenwereld is overigens groter dan de regio, hoe belangrijk ook, of zelfs Nederland. Ik ben er echt trots op dat Wassenaar zich sinds deze herfst officieel millenniumgemeente mag noemen. Dit jaar zal daar nog wel een officiële aftrap voor gaan komen.

Deze jaren hoop ik veel te kunnen doen aan het op de kaart zetten, het branden van Wassenaar. Onze assets of kroonjuwelen zijn niet alleen groen en rust, maar ook de ruimtelijke kwaliteit, de fraaie landgoederen, w.o. De Paauw, de karakteristieke architectuur (ja, er komt een monumentenbeleid), en wat mij betreft ook een iets meer ingevulde notie van Wassenaar als culturele gemeente. De Stichting Kunst en Cultuur is daarbij een belangrijke partner, maar ik reken ook op het bedrijfsleven, de banken, de winkels. En misschien wel die enkele weldoener als hij of zij tenminste niet in Schiedam woont. Wassenaar is in het westen en oosten flink afgeschermd door de zee en de duinen en de Horsten. De N 44 moet nog wel ondergronds, of deels ondertunneld, maar dat zal er ooit van gaan moeten komen. In het zuiden en noorden zijn de grenzen kwetsbaarder. Vandaar het belang van een goede groene afscherming rond Duindigt en Valkenburg. U weet dat het college daar veel werk van maakt, maar wij hebben het niet alleen voor het zeggen en ook belangen van derden zoals die van de Amerikaanse Ambassade, spelen mee.
Dan de prikkel. Ik heb nu een paar maanden mogen genieten van het democratisch spel, en ik bedoel dat niet als cynisme. Een gemeente is gebaat bij een levendig politiek debat. De formule van carrousel en raad is nog steeds vernieuwend, en wij zullen dit voorjaar zien of het nog beter kan. Maar er zit mij wel iets dwars. En dat is dit. Mij valt wel een merkwaardige Wassenaarse gewoonte op, namelijk politieke fracties die bestuurders semi-journalistiek in de krant bekritiseren en in de raad daarover zwijgen. Ik stel voor dat we dat in het vervolg omdraaien: zeg in de raad wat je op je lever hebt en laat de krant daar vervolgens over schrijven. Ik verheug mij op goede politieke debatten in carrousel en raad.
Dames en Heren, tenslotte. De jaarwisseling is met veel geknal, vervuiling en vernieling gepaard gaan. Wassenaar was daarbij in de regio relatief rustig, geen autobranden als enige gemeente in Haaglanden. Tel je zegeningen, en vijftig jaar terug was het heftiger en brandde half de Oostdorperweg. Bent U tevreden met die constatering? Ik niet. Het is hoog tijd voor een flinke bezinning op de manier waarop we geld en schone lucht verknallen, en heel gemakkelijk doen over vernieling van gemeentelijke en andermans eigendommen. Gelukkig woedt het debat landelijk, en ik stel voor om het ook in Wassenaar allemaal wat minder laconiek op te nemen. Hulde overigens aan politie, brandweer en hulpverleners want zij hebben er voor een belangrijk deel aan bijgedragen dat oud en nieuw in Wassenaar relatief rustig is verlopen zonder al teveel oud en nieuw hufters , een term die ik graag ontleen van de nieuwjaarsrede van de collega van Nijmegen gisteravond. Des te erger als hulpverleners zelf slachtoffer van agressie worden. Dat deugt dus gewoon niet. Zo bont hebben we het hier nog niet gemaakt, maar laat het niet zo ver komen. Een vrolijker onderwerp, althans in potentie, het nieuwe jaar. Ik wens U nogmaals alle goeds, en een goede gezondheid toe. En laten we daar vooral op drinken, en uiteraard-ik kan het moraliseren niet laten- met mate. Graag een toast op Uw aller welzijn en dat van de gemeente Wassenaar en haar inwoners.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl