Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake de inzet van het fregat Van Nes

08-01-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Met verwijzing naar de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 7 en 8 november jl., gaat u hierbij toe het antwoord op een vraag van het lid Pechtold over inzet van het fregat Van Nes.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op de vraag van het lid Pechtold (D66) over inzet van het fregat Van Nes.

Vraag

Hoe kan het dat het fregat Van Nes drie dagen moest wachten op toestemming voordat het mensen terzijde kon staan in Nicaragua?

Antwoord

Bij humanitaire crises tracht Nederland altijd zo snel mogelijk te reageren. Er is tegelijkertijd een aantal criteria waaraan voldaan moet worden. Zo moet de inzet zijn gebaseerd op een hulpverzoek van het getroffen land, bij voorkeur via de Verenigde Naties of de Rode Kruis familie. De geboden hulp moet daarbij aansluiten bij de hulpbehoefte van dat land en afgestemd worden met de hulpinspanningen van andere actoren.

Inzake de inzet van het fregat Van Nes kan ik u het volgende melden. Het noordoosten van Nicaragua werd op 4 en 5 september 2007 getroffen door orkaan Felix. Op donderdag 6 september was een eerste (voorlopig) hulpverzoek beschikbaar van de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Er was toen nog geen verzoek van Nicaragua voor inzet van een Nederlands fregat. Dat verzoek kwam, na overleg met de Nicaraguaanse autoriteiten, op 7 september. Diezelfde dag werd besloten de Van Nes in te zetten. Eerder die dag had Nederland reeds EUR 200.000,- beschikbaar gesteld voor het hulpverzoek van de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Overigens worden militaire middelen conform internationale afspraken altijd als `last resort' ingezet, als er geen civiel alternatief voorhanden is.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl