Gemeente Arnhem

Ruim een ton in Fonds Cultuur 2008 (08-01-08)
In het Fonds Cultuur van de gemeente Arnhem is er dit jaar 109.000 euro beschikbaar voor nieuwe kunstzinnige initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders heeft 8 januari het subsidieplafond vastgesteld. Het budget is verdeeld over twee rondes van elk 54.500 euro. In de tweede subsidieronde 2008 krijgen activiteiten, die verband houden met de Arnhem Mode Biënnale 2009, voorrang.

Met het Fonds Cultuur wil de gemeente culturele organisaties stimuleren om nieuwe projecten en activiteiten op te zetten. Het fonds is alleen bedoeld voor de ondersteuning van initiatieven die nieuw zijn voor de aanvragende organisatie. Het fonds is er voor professionele - en amateurkunstinstellingen met een rechtspersoonlijkheid. Alle kunstdisciplines komen in aanmerking voor een bijdrage uit het Fonds Cultuur: van theater en beeldende kunst tot muziek, dans, zang, literatuur en (nieuwe) media. De subsidie bedraagt hoogstens 75% van de kosten met een maximum van 5.000 euro per aanvraag.

Voorkeur Biënnale
In 2009 vindt voor de derde keer de Arnhem Mode Biënnale plaats. In de tweede subsidieronde 2008 geeft het college voorrang aan aanvragen voor initiatieven, die betrekking hebben op de Biënnale 2009. De aanvragen moeten wel voldoen aan de voorwaarden van het Fonds Cultuur en worden afgewogen tegen andere ingediende aanvragen. Bij gelijkwaardigheid gaan Biënnale-initiatieven vóór. Activiteiten die geen verband houden met de Biënnale, doen dus ook in de tweede subsidieronde wel mee.

Sonsbeek 10
In de tweede subsidieronde 2007 lag het accent op activiteiten met het oog op de 10e beeldententoonstelling Sonsbeek, die dit jaar plaatsvindt van 13 juni tot en met 21 september. Voor tien activiteiten en projecten in dit kader is 50.000 euro subsidie uit het Fonds Cultuur toegekend. Hieronder het project Draagbare Dromen (van Stichting Beleven) voor leerlingen in het basisonderwijs, een wandelroute (uitgezet door het Historisch Museum) langs beelden van vroegere Sonsbeektentoonstellingen en een muziek- en een zanguitvoering (samen met Stichting Sonsbeek Festival). Tot de andere gesubsidieerde activiteiten behoort de voorstelling Knekelman en de terroristen van muziektheater De Plaats.
In 2007 was een budget van 107.000 euro beschikbaar. In totaal hebben 27 organisaties hieruit een bijdrage ontvangen, 40 aanvragen zijn niet gehonoreerd.