Ingezonden persbericht



-- Persbericht --

Strijd om LiveWIRE Young Business Award 2007 barst los Slimme buizenkoppelingen, hemelbed met ingebouwde airco en handzame `medicijndoos' in de finale

Nieuwegein, 8 november 2007 ­ Jong, technisch innovatief én een goed toekomstperspectief, dat zijn de kenmerken van de drie finalisten van de LiveWIRE Young Business Award 2007. Creative Constructions met hun slimme koppelingen voor buizen, Evening Breeze met het hemelbed met ingebouwde airco en Innospense met hun handzame `medicijndoos' strijden op 8 januari 2008 om de titel van beste innovatieve ondernemer en de hoofdprijs van 10.000 euro. Nederland kiest de vierde finalist via www.livewire.nl. Iedereen kan tot en met 14 november 2007 stemmen op een favoriet uit twaalf genomineerde ondernemers.

De finalisten
De drie finalisten danken hun finaleplaats aan de veelbelovende vernieuwing die ze binnen het ondersteuningsprogramma LiveWIRE uitwerkten. De jury was vooral onder de indruk van de levensvatbaarheid en het toekomstperspectief van de drie ondernemingen:
· Creative Constructions uit Lelystad bedacht twee slimme koppelingen voor buizen, te gebruiken voor beursstands en podia. De koppelingen zijn herbruikbaar, bieden vele creatieve mogelijkheden en zijn toepasbaar bij zowel staal en aluminium als kunststof.
· Onderneming Evening Breeze uit Den Haag ontwikkelde een hemelbed met ingebouwde airconditioning. Een geruisloze koeler koelt en filtert de lucht én blaast deze zachtjes over het bed. De gekoelde lucht blijft onder de klamboe hangen. Door niet meer de hele kamer te koelen, maar alleen het bed wordt zestig procent minder energie gebruikt.
· De innovatie van de tweede Haagse finalist Innospense is de Medido: een handzame `medicijndoos', die aan patiënten altijd de juiste medicijnen in de juiste dosering geeft. In de Medido kunnen de medicijnstrengen geschoven worden die door de `doseringsrobot' van apothekers gemaakt worden. Door aan een knop te draaien, krijgt de patiënt altijd het stuk streng met de juiste dosering.

Nederland kiest vierde finalist via www.livewire.nl Naast de drie geselecteerde finalisten is er nog één finaleplaats voor een vierde ondernemer. Het publiek bepaalt wie deze plaats inneemt en heeft daarbij de keuze uit twaalf innovatieve ondernemers. Iedereen kan een stem uitbrengen op www.livewire.nl van dinsdagochtend 6 november tot en met woensdagmiddag 14 november 2007. De uitslag wordt donderdag 15 november bekend gemaakt.

De twaalf genomineerde innovaties zijn zeer divers, waaronder hoogwaardige compost geproduceerd door wormen, een computer bestuurd met handgebaren, een combinatie van een fiets en bakfiets en een online community waar je zelf mobiele content zoals ringtones kunt maken en verkopen.

Finale
Op 8 januari 2008 beoordeelt een deskundige jury de vier ondernemers op technische innovativiteit, levensvatbaarheid en visie voor de lange termijn. Deze jury bestaat uit Ron van Eijk (BDO Accountants), Karel Jan Alsem (hoofddocent marketing RUG), Louis Hoeks (hoofdredacteur Sprout) en Jules Scheltes (winnaar Young Business Award 2006).

Hoog niveau
De genomineerde ondernemers zijn geselecteerd uit de tweehonderd innovatieve deelnemers aan het ondersteuningsprogramma LiveWIRE. Zij ontvingen het afgelopen jaar advies van Syntens bij het aanbrengen van strategische focus, het toetsen van ideeën en het vinden van de juiste specialist, met als doel het vergroten van de kans op succes van hun technisch innovatieve vinding. Saskia Bosch, LiveWIRE projectleider bij Syntens, is zeer tevreden over het niveau van de genomineerden: "We hebben ook dit jaar een selectie kunnen maken uit veel succesvolle ondernemingen. Zij laten zien hoe

je een nieuw product of dienst combineert met goed ondernemerschap. En daarmee vormen zij inspirerende voorbeelden voor andere jonge ondernemingen."

LiveWIRE is een internationaal Shell project dat technisch innovatief ondernemerschap ondersteunt. Dat gebeurt door jonge ondernemers kosteloos te informeren, inspireren en begeleiden bij de groei van hun innovatieve bedrijf. In Nederland wordt LiveWIRE uitgevoerd door Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers. Meer informatie is te vinden op www.livewire.nl


---