Gemeente Den Haag

PERSBERICHT Maandag 7 Januari 2008

Opmerkzaamheid gevraagd op de Haagse treinstations!

Presentatie laatste serie RECLAMEPLEKPROJECT .
Dinsdag 8 Januari begin van het eind van hét kunstproject op Haagse treinstations.

Vanaf dinsdag 8 januari tot en met maandag 21 januari zullen op de Haagse treinstations de laatste serie van het RECLAMEPLEKPROJECT gepresenteerd worden. Deze vooral vervreemdende ontwerpen zullen gecamoufleerd gepresenteerd worden tussen de reguliere commerciële beeldtaal van de reclames. Om ze te bewonderen is dus een bepaalde mate van opmerkzaamheid nodig.

Het collectief 'DIT IS DIT' heeft in 2007 een gedeelte van de reclameplekken op de Haagse treinstations opgekocht en die ter beschikking gesteld aan een ieder die via dit medium wilde communiceren. Reclame maken was verboden! De geselecteerde inzendingen werden op poster gedrukt en vervolgens in de verlichte reclamevitrines geplaatst. Vrije expressie gecamoufleerd gepresenteerd in de commerciële beeldcultuur. Uit handen van Jetta Klijnsma, wethouder cultuur en financiën van de gemeente Den Haag, kreeg 'DIT IS DIT' voor dit project de Haagse cultuurprijs voor jong talent 'DE KOMEET'.

Het werkte als volgt:

Het kunstcollectief 'DIT IS DIT' had een gedeelte van de reclame plekken op de Haagse treinstations opgekocht en die stelde zij beschikbaar aan een ieder die op deze plek iets wilde laten zien. Iedereen werd dus uitgedaagd ontwerpen in te zenden die niemand onberoerd lieten. Dit kon van alles zijn, van een mislukte vakantiefoto tot een kindertekening. Alles kon, alles mocht! De inzendingen die werden geselecteerd, kwamen twee weken lang tussen de reguliere reclames op de stations te hangen. Op de posters stonden geen vermeldingen van de website of sponsoren. Dit om een bepaalde mate van vervreemding op te roepen bij het publiek. De geselecteerde ontwerpers ontvangen overigens ook een print van hun ontwerp (175cm X 118,5 cm)! Iedereen, van jong tot oud, kon deelnemen aan dit project. Er waren in totaal 3 series, waarin telkens 14 ontwerpen geplaatst werden. Twee daarvan vonden plaats in 2007. De derde serie start dinsdag 8 Januari 2008. Op de website www.ditisdit.com kunt u de geselecteerde inzendingen bekijken en meer informatie vinden over dit project en haar initiatiefnemers.