KPN NV

Ziezon en Ouderenhulp gesteund door Mooiste Contact Fonds | | |

|                                                |                               |
De Stichting Ziezon en het Nationaal Fonds Ouderhulp worden in 2008 ondersteund door het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN. Chronisch zieke kinderen en ouderen zullen concreet met mensen, middelen en kennis worden geholpen om contact te kunnen hebben met hun omgeving. De Stichting Ziezon gaat meer dan 150 zieke leerlingen de mogelijkheid bieden om op afstand de schoollessen te volgen. Dit is belangrijk voor het genezingsproces en de ontwikkeling van het zieke kind. Het Nationale Fonds Ouderenhulp gaat met een grote bus op 160 locaties in Nederland, senioren informeren over de mogelijkheden van ICT. Dit ter vermindering van sociaal isolement en ter vergroting van zelfredzaamheid bij ouderen.

Ziezon
In Nederland zijn ongeveer 4 miljoen kinderen en jongeren tot 20 jaar, waarvan ongeveer 500.000 kinderen een chronische ziekte hebben. Een gedeelte van deze kinderen ondervindt hierdoor een ernstige dagelijkse beperking. Het volgen van onderwijs is voor hen niet zo vanzelfsprekend. Het inzetten van ICT-middelen zoals 'tele-educatie' kan helpen deze beperkingen te reduceren of op te heffen.

Bij de invoering van de wet Ondersteuning Onderwijs Zieke Leerlingen (WOOZL) op 1 augustus 1999, zijn de ziekenhuisscholen opgeheven. De 130 leerkrachten van deze ziekenhuisscholen en hun coördinatoren, zijn verder gegaan bij Educatieve Voorzieningen in Academische ziekenhuizen en bij Onderwijsbegeleidingsdiensten. Voor en door hen is in 2000 een landelijk netwerk opgericht, met als doel om hun expertise vast te houden en verder te ontwikkelen. Dit netwerk kreeg de naam Ziezon, landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs. Sinds 2000 heeft Ziezon zich ontwikkeld tot een breed netwerk dat verder gaat dan de consulenten en coördinatoren. Diverse belangenorganisaties en experts in het veld van ziektebeelden zijn zich gaan verbinden met Ziezon. Zo ontstond een netwerk met het aanzien van het kenniscentrum van alles wat te maken heeft met ziek zijn en onderwijs.

In 2008 plaatst Ziezon, met ondersteuning van het Mooiste Contact Fonds, tachtig ICT-sets voor het leren op afstand. Deze worden geplaatst in de klas, bij kinderen thuis en in ziekenhuizen, zodat kinderen gewoon weer onder hun klasgenoten kunnen zijn. Het gaat hierbij om het gebruik van communicatietechnologieën om docenten en leerlingen, die zich op verschillende locaties bevinden, met elkaar te laten communiceren. De verwachting is dat elke set voor 2 verschillende leerlingen wordt ingezet, waardoor er eind 2008 ruim 150 kinderen daadwerkelijk een verschil is gemaakt. In 2007 is er met twintig sets ervaring opgedaan. De resultaten van dit project moeten een aanjagend effect hebben op verdere implementatie van tele-educatie in 2009 en de jaren daarna.

"Het Mooiste Contact Fonds maakt het mogelijk dat chronisch zieke kinderen contact met hun klas kunnen houden en les kunnen blijven volgen. Bezig zijn met school tijdens ziekte is wat het kind zelf graag wil. Het is belangrijk voor het genezingsproces en de ontwikkeling van het kind. Wij zijn zeer verheugd dat KPN en zijn medewerkers ons hierin steunt", aldus Berry Dekkers, Directeur van Ziezon.

Kijk voor meer informatie: www.ziezon.nl

Nationaal Fonds Ouderhulp
Ouderen blijven steeds langer op zichzelf wonen. Er komen ook steeds meer ouderen die alleen achterblijven nadat hun partner wegvalt. Bovendien wonen kinderen steeds vaker ver van het ouderlijke huis. Wanneer gezondheid en mobiliteit minder worden en het sociale netwerk van vrienden en kennissen kleiner wordt, dan wordt het belang van internetgebruik groter. Vaardigheid in omgang met de computer en een internetaansluiting wordt steeds interessanter voor ouderen. In 2005 bezat 85% van alle Nederlanders een pc en had 77% een internetaansluiting. Bij 50-64-jarigen zijn de cijfers nagenoeg gelijk. Boven die leeftijd neemt het gebruik van de computer en internet af: van de 65-74-jarigen had 46% geen pc en 58% geen internetaansluiting en van de 75-plussers bezat 76% geen pc en beschikte 82% niet over internet. Het computerbezit neemt geleidelijk af met de jaren. Er is dus nog een grote groep ouderen die niet profiteert van de voordelen van de computer. De redenen hiervoor lopen uiteen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een groep is die bewust niet wil en dat er groepen zijn die niet kunnen vanwege geheugenproblemen of fysieke problemen. Een derde groep is er nooit aan toe gekomen. Zij weten niet goed wat internet is, zijn bang dat het te moeilijk is en bang om fouten te maken.

De kern van de diensten en projecten van het Nationaal Fonds Ouderenhulp is dat er directe en concrete hulp verleend wordt aan kwetsbare ouderen. De vijf speerpunten van het Fonds zijn: voorkomen van eenzaamheid, verbetering van de ouderenzorg, verbetering van de veiligheid, tegengaan van (verborgen) armoede en 'Gezond oud worden'. Door ouderen een eerste kennismaking te bieden met internet, mobiele telefonie en andere toepassingen, beoogt het Nationaal Fonds Ouderenhulp de participatie van ouderen op dit terrein te verbeteren, vereenzaming tegen te gaan en ouderen meer zelfredzaam te maken.

Het doel van de speciale bus is het voorkomen of verminderen van sociaal isolement onder ouderen en vergroten van hun zelfredzaamheid. De bus wordt ingezet om ouderen kennis te laten maken met computers en internet. Hen te laten zien dat het niet 'eng' is, maar dat ze zelf kunnen kiezen welke elementen voor hen leuk of belangrijk zijn. En vervolgens een bewuste keuze kunnen maken om zich al dan niet de kennis en vaardigheden eigen te maken. Uiteindelijk kan actie genomen worden, bijvoorbeeld installatie van apparatuur en/of samen een geschikte cursus uitzoeken via SeniorWeb.

Directeur Nationaal Ouderenfonds, Jan Romme: "Dankzij deze bijdrage van het Mooiste Contact Fonds kunnen wij als NFO een groot aantal ouderen helpen de drempel te slechten naar internet en op die manier het eenzame gevoel dat veel ouderen hebben verlichten of zelfs sociaal isolement voorkomen."

Zie voor meer informatie: www.ouderenhulp.nl

Mooiste Contact Fonds
KPN is al 125 jaar het bedrijf dat mensen met elkaar in contact brengt, maar realiseert zich ook terdege, dat niet iedereen in staat is contact te hebben met zijn of haar omgeving. Om een bijdrage te kunnen leveren aan het probleem van het ontbreken van contact, richt KPN het 'Mooiste Contact Fonds' op. KPN weet dat het dit probleem niet volledig kan oplossen, maar zet mensen en middelen en vakmanschap in om in 2008 via het Fonds twee groepen Nederlanders te helpen die moeilijk contact kunnen hebben. Dit zijn de kinderen waarbij het contact vanwege fysieke redenen ontbreekt en ouderen die vaak om sociale redenen te weinig contact kunnen hebben.