Ingezonden persbericht


Effect kredietcrisis VS lijkt mee te vallen

NEDERLANDS OPTIMISME DAALT MAAR BLIJFT HOOG SCOREN IN EUROPA

Alphen aan den Rijn, 8 januari 2008. Het optimisme over de economische vooruitzichten lijkt in Nederland voor het eerst in drie jaar iets gedaald. Uit de cijfers van het jaarlijkse International Business Report (IBR) van accountants- en adviesbureau Arenthals Grant Thornton blijkt dat de optimisme/pessimisme-balans voor Nederland dit jaar terugloopt van +86% naar +70%. Nederlandse ondernemers blijven daarmee overigens flink boven het gemiddelde vertrouwen in de economische vooruitzichten van Europese ondernemers, dat ook al daalde van +46% naar +35%. Polen is met +78% het meest verwachtingsvolle lid van de Europese Unie.

Wereldwijd slaat de optimisme/pessimisme-balans uit naar +42%. Dat is slechts drie procent lager dan het optimismecijfer dat vorig jaar om deze tijd bekend werd gemaakt. Opvallend genoeg is het optimisme in de Verenigde Staten gestegen van +14% naar +22%, ondanks de heftige hypotheekcrisis in dat land en de daaropvolgende instorting van de kredietmarkt. Experts van Arenthals Grant Thornton zien dit optimisme voornamelijk als een gevolg van de goedkope dollar die een forse impuls geeft aan de export.

In Nederland zijn het vooral de verwachtingen over het aantrekken van de werkgelegenheid die het optimisme voeden. Eén op de vijf ondernemers die deelnemen aan het IBR is positiever over de banengroei dan vorig jaar. Ook omzet-, prijsniveau- en resultaatverwachtingen stijgen licht ten opzichte van vorig jaar. Een deel van dat optimisme in Nederland wordt echter getemperd door een dalend vertrouwen in het investeringsklimaat, vooral waar het gaat over huisvesting en productiemiddelen. Dat wijst op een gevoelige vertraging van de economische groei en een trendbreuk met de laatste drie jaar. "De hausse lijkt voorbij", stelt Frank Ponsioen van Arenthals Grant Thornton. "De investeringsbereidheid, die de afgelopen jaren almaar toenam, is nu licht gedaald. Het vertrouwen neemt af, onder andere door de structureel stijgende prijs van grondstoffen. Vooral de vraag naar olie bijvoorbeeld overstijgt - door de ongebreidelde ontwikkelingen in het Verre Oosten - de huidige productiecapaciteit. Dat leidt, zowel bij consumenten als bij ondernemers tot onzekerheid."

Volgens Alex MacBeath van Grant Thornton International zijn de uitkomsten van het IBR bemoedigend, zeker na de hectische hypotheekperikelen van afgelopen zomer. "Het toont vertrouwen in de bestendigheid van de wereldwijde economie, al kan aan de andere kant worden geconcludeerd dat het einde van het robuuste groeitempo in de achterliggende vijf jaar in zicht komt en als vaste zekerheid verdwijnt." MacBeath verwacht dat afschaffing van de vaste rente-periode in de hypotheeksector in de VS een negatieve invloed zal hebben op zowel de huizenmarkt als de consumentenuitgaven.

Net als vorig jaar zijn de Philippijnen en India de landen met het grootste vertrouwen in de economische groei. Negen van de tien ondernemers in die landen denken in 2008 nog beter zaken te kunnen doen dan in 2007. Japan heeft opnieuw de meest pessismistische kijk op de economische ontwikkelingen. Het optimisme/pessimisme-cijfer daalde in het land van de rijzende zon van -5% naar -44%.

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van circa 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,