Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 8 januari 2008

DIRECTEUR EN FONDSENWERVER
VOOR CREMER MUSEUM

Met ingang van 1 januari 2008 is Frans Smolders aangetreden als directeur voor het nieuw op te zetten CREMER MUSEUM in Enschede. Hij gaat vaart zetten achter de uitwerking van het concept en de inrichtingsplannen voor het Balengebouw en de eerste publieksactiviteiten in het najaar van 2008. Ook wordt een start gemaakt met de promotieacties voor het museum. Voor de resterend benodigde middelen wordt een wervingsactie opgezet samen met bureau Van Dooren Advies, gericht op fondsen en bedrijfsleven.

Over het CREMER MUSEUM
Het CREMER MUSEUM is een nieuw op te zetten museum in Enschede, dat gehuisvest wordt in het 'Balengebouw', het enig overgebleven historische pand in het gebied dat getroffen is door de vuurwerkramp. Het CREMER MUSEUM wordt een totaalconcept rond persoon en werk van Jan Cremer: tentoonstellingen over beeldende kunst, literatuur, film en fotografie gaan op originele wijze samen met theater, workshops, masterclasses, een museumwinkel en horeca. De Stichting Cremer Museum beoogt met dit museum een podium te vestigen voor (inter)nationale kritische, spraakmakende creativiteit met een rebels karakter. Het Cremer Museum wil vooral ook een podium bieden aan jong talent. Ondanks de benodigde grootscheepse aanpassing van het gebouw voor de boeg, zal het CREMER MUSEUM naar verwachting al in 2008 publieksactiviteiten gaan organiseren.

Enschede is bezig zich te ontwikkelen tot cultuurmetropool Oost Nederland. De stad wil zich onderscheiden op het gebied van muziek en beeldende kunst. De culturele infrastructuur is al aanwezig met toonaangevende instellingen als de Nationale Reisopera, het Orkest van het Oosten, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en het Rijksmuseum Twenthe én wordt versterkt in 2008 met de komst van het CREMER MUSEUM, de opening van TwentseWelle en het Muziekkwartier. De binnenstad en Roombeek, de twee culturele centra van de stad, worden onderling verbonden onder de noemer 'Cultuurmijl'.

De nieuwe directeur Frans Smolders (52) is kunsthistoricus. Hij gaf sinds 2004 als directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek leiding aan de modernisering van dat museum. Daarvoor was Smolders als conservator betrokken bij de ontwikkeling van CODA, de museumfusie van het Van Reekum Museum en het Historisch Museum in Apeldoorn, en in de jaren '90 als hoofd presentatie bij het vernieuwingsproces van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Meer informatie (