Time : 11:20:00
Date : 08 January 2008
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

Rekenhof rapporteert over HRM-beleid van Kind en Gezin

Uit onderzoek van het Rekenhof blijkt dat Kind en Gezin zijn personeelsaangelegenheden in grote mate beheerst. Toch resteren een aantal knelpunten. Kind en Gezin heeft voor zijn personeelsbeleid en
-beheer nog geen strategische en operationele doelstellingen vastgelegd. Ook een organisatiebreed personeelsbehoeftenplan ontbreekt nog. De decentralisatie van de HRM-functie naar de provinciale afdelingen leidt tot efficiëntieverlies. Het agentschap legt de regelgeving in bepaalde gevallen naast zich neer, o.a. de voorwaarden voor contractuele indienstneming en de toekenningsregels voor sommige toelagen.

Analyse van de interne beheersing

Het Rekenhof analyseerde vijf onderling verbonden
internebeheersingscomponenten van de personeelscyclus. Het stelde vast dat Kind en Gezin zijn personeelsaangelegenheden in grote mate beheerst, maar dat op een aantal punten nog verbeteringen mogelijk zijn.

De component internebeheersingsomgeving slaat op het algemene klimaat. Kind en Gezin is zich bewust van het belang van integriteit en ethiek. Het management respecteert de bevoegdheidsdelegatie en staat open voor overleg. De territoriale decentralisatie van personeelszaken naar de provinciale afdelingen zorgt echter voor efficiëntieverlies, wat deels het hoge aantal HRM-medewerkers verklaart. Die medewerkers zijn deskundig, maar kennisconcentratie en de opbouw van juridische knowhow vormen nog zwakke punten. De beoordeling van de risico's die het bereiken van de HRM-doelstellingen bedreigen, staat nog in de kinderschoenen. Bij gebrek aan een strategisch beleidsplan HRM zijn immers niet alle doelstellingen gekend of gekwantificeerd. De maatregelen ondernomen om risico's het hoofd te bieden, de zogenaamde
internebeheersingsactiviteiten, zijn veeleer ad hoc geïnstalleerd. Meestal bestaan voldoende functiescheidingen. Wel doet zich een risico op samenspanning voor in bepaalde provinciale afdelingen. Er is een goede doorstroming van informatie en communicatie onder de HRM-medewerkers, zowel van de centrale administratie als de provinciale afdelingen. Hoewel veel procedures zijn uitgeschreven, ontbreekt o.a. nog een procedure voor de contractuele aanwervingen in de provinciale afdelingen. De monitoring van het
internebeheersingssysteem gebeurt in de eerste plaats tijdens de normale operationele activiteiten. Daarnaast zijn er veel overlegmomenten en is de interneauditfunctie sterk uitgebouwd. Een systematische risicoanalyse ontbreekt echter.

Toetsing van personeelsprocessen

Om de analyse van de internebeheersingscomponenten te toetsen heeft het Rekenhof vier essentiële personeelsprocessen getest. De analyse werd grotendeels bevestigd, al kwamen nieuwe onvolkomenheden aan het licht, hoofdzakelijk wat betreft de naleving van de regels.

Zo blijkt het agentschap nog niet te beschikken over een organisatiebreed personeelsplan dat steunt op procesanalyse. Kind en Gezin kiest bewust voor contractuele tewerkstelling, terwijl de regelgeving verplicht statutair te werven voor permanente functies. Bij de toetsing van het wervings- en selectieproces stelde het Rekenhof o.a. vast dat contractuelen van Kind en Gezin die slagen in een aanwervingsexamen algemene kwalificatie van Selor, te gemakkelijk een vaste benoeming in hun functie aangeboden krijgen. Het Rekenhof testte de opvolging van de prestaties en de toekenning van de verloven. Het vond voor dit proces zo goed als geen tekortkomingen. Ook in het bezoldigingsproces heeft het Rekenhof slechts enkele tekortkomingen vastgesteld, zoals foute berekeningen van de geldelijke anciënniteit en inbreuken tegen de regelgeving bij de toekenning van vergoedingen, toelagen en andere voordelen.

Antwoord van de minister

In zijn antwoord van 30 oktober 2007 betwistte de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de conclusies en aanbevelingen van het Rekenhof niet. Hij verwees wel naar een beleidsplan dat Kind en Gezin op 6 november 2007 zou bespreken en dat een aantal doelstellingen zou bevatten die toelaten tegemoet te komen aan de meeste aanbevelingen van het Rekenhof.


___________________
Informatie voor de pers

Het auditverslag "Personeelsaangelegenheden van Kind en Gezin" is aan het Vlaams Parlement bezorgd. Het integrale verslag en dit persbericht zijn ter beschikking op de website van het Rekenhof: www.rekenhof.be

Contactpersoon:
Vlaamse cel Publicaties:
Terry Weytens,
02 551 84 66,
weytenst@ccrek.be

of Marc Galle,
02 551 86 65,
gallem@ccrek.be

URL: http://www.ccrek.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR Link to Press Release - UK