Gemeente Delft

Subsidies Wmo 2008 bekend

Na een beleidsarm jaar gaat het college van B&W akkoord met het subsidieverdeelplan Wmo 2008. In totaal gaat het om een subsidiebedrag van ongeveer 350.000 euro. Veel subsidies gaan naar mantelzorg en vrijwillige inzet. Dit zijn binnen de Wmo ook belangrijke aandachtspunten in 2008.

Delft vindt het belangrijk om mantelzorgers adequaat te ondersteunen. In 2008 wil de gemeente daarom het aanbod van mantelzorgondersteuning en informele zorg beter aan laten sluiten op de behoefte van de Delftenaren. Dit jaar wordt onderzocht wat het huidige aanbod is, wat de behoeftes zijn en hoe versnippering en dubbelingen in het ondersteuningsaanbod kunnen worden voorkomen. Voorheen was dit aanbod regionaal georganiseerd. Goed functionerende regionale functies wil de gemeente behouden.

Het uitgangspunt is dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het voorzieningenaanbod. Daarbinnen valt het stimuleren en faciliteren van mogelijkheden om verstandelijke gehandicapten deel te laten nemen aan een buurtactiviteit of een sportclub.

Er is in 2008 ook extra aandacht voor het toegankelijk maken van voorzieningen voor allochtonen. Dit betekent dat instellingen hun aanbod beter zullen laten aansluiten op de behoefte van deze doelgroep.

De organisaties die binnen het subsidieverdeelplan Wmo 2008 een subsidie ontvangen zijn: Bureau Informele Zorg, GGZ, Stichting Buddy Netwerk, MEE, VTV, Inloophuis Debora, Stichting Alzheimer, Pieter van Foreest, Autisme Informatie Centrum en RPCP.

Deze subsidieregelingen komen oorspronkelijk uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), maar vallen sinds 2007 onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).