European Union



Brussel, 7 januari 2008

Commissaris Piebalgs bezoekt vergassingscentrale in Nederland

Vandaag bezoekt commissaris Andris Piebalgs de vergassingscentrale "Willem-Alexander" van Nuon in het Nederlandse Buggenum. Hij wordt vergezeld door Europees Parlementslid Lambert van Nistelrooij. Het bezoek heeft plaats op een ogenblik dat de Commissie werkt aan een pakket voorstellen met betrekking tot energie en klimaatverandering, dat later deze maand moet worden goedgekeurd.

Naast kolen wordt in de centrale van Buggenum ook biomassa meevergast, zodat duurzame elektriciteit wordt geproduceerd. Nuon wil ook technologie installeren voor de invang en opslag van kooldioxide om de CO -emissies van de kolenvergassing te beperken.

"De centrale van Nuon in Buggenum laat zien dat het bij de bestrijding van klimaatverandering van belang is te werken aan zowel duurzame energie als schone kolentechnologie, en met name het invangen en opslaan van kooldioxide", zei commissaris Piebalgs.

In het later deze maand goed te keuren pakket van de Commissie zitten een richtlijn die ervoor moet zorgen dat 20% van de energiebehoeften van de EU tegen 2020 uit duurzame bronnen wordt gehaald en verscheidene initiatieven die erop gericht zijn het invangen en opslaan van kooldioxide te bevorderen.