Politiebond ACP

8 januari 2008

100.000 bonnen minder in december

Categorie: Cao, Politiestudenten, Politie in actie

Sinds 19 december vorig jaar voeren de ACP en de andere politiebonden actie waarbij het coulancebeleid wordt gehanteerd.

Dat betekent dat er voor kleine overtredingen geen bon, maar een waarschuwing wordt gegeven. In december 2007 zijn er 100.000 bonnen minder uitgeschreven dan in december 2006. Dat kost de Nederlandse staat een kleine 4 miljoen euro.

De coulanceactie raakt de minister in de schatkist. Dat blijkt uit een artikel in Trouw vandaag. We hebben echter gemerkt dat het voor sommige collega's onduidelijk is wat er precies wordt verwacht. Wat bekeur je wel of niet? Waar ligt de grens? Hoe zit het met radarwaarnemingen? Doet iedereen mee met de actie? Zomaar een paar van de vragen die bij ons binnenkomen.

De grens
Wanneer schrijf je nu wel of niet een boete? Als actievoerende bonden (ACP en ANPV) roepen wij op alleen bekeuringen te schrijven als er sprake is van excessen in het kader van openbare orde en/of veiligheid. Dreigt er direct gevaar voor de OOV? Dan schrijf je natuurlijk een bon. Is er geen directe dreiging? Dan is een waarschuwing op zijn plaats, maar komt er geen bon. Het is aan jou als professional om daar een afweging in te maken.

Radar en lasergun
Hieronder lees je een reactie van collega's. Zij geven aan wat zij excessief vinden of hoe zij tot creatieve toepassingen van het coulancebeleid komen.

`Vandaag hadden wij een verkeerscontrole. De marge van de radar hebben wij aangepast tot 14 kilometer. Ook de marge van de lasergun hebben wij omhoog bijgesteld. Iedereen die 30 kilometer of meer te hard reed, kreeg een boete. Wij zijn al wat langer met deze actie bezig. Eerst schreven wij 40 bekeuringen per dag, nu schrijven wij er 4 per dag. Deze aanpassing betekent dat in onze regio per week ruwweg 2500 bekeuringen minder worden uitgedeeld. De vaste (flits)kasten zijn op dit moment nog niet aangepast.'

Een collega van het VHT schrijft dat hij de radar op een dag één keer niet heeft ingezet. Hij maakt een schatting wat dat betekent voor de schatkist: (150 x 100,- schatting) = EUR 15.000,-

Van andere collega's weten we dat flitsinstallaties zelf best ingezet kan worden, zeker wanneer je een paar honderd meter daarvoor een opvallende auto neerzet. Burgers letten dan opeens een stuk beter op hun snelheid. Ook worden de laatste tijd veel grassprieten gefotografeerd, omdat de camera iets te laag was afgesteld.

Doet iedereen mee?
Nee, niet iedereen doet mee. Het is aan collega's zelf om de afweging te maken. De actie wordt gesteund door alle bonden. Wij gaan voor jouw salaris en arbeidsvoorwaarden, dus reden genoeg om je aan te sluiten. Ons doel is duidelijk: een goede CAO voor iedereen die bij de politie werkt, met 200 euro netto meer in je portemonnee!

Wat gebeurt er als ik mijn aantal bonnen niet haal? We krijgen met name van jonge collega's de vraag of zij er straks niet op afgerekend worden dat ze het aantal bonnen niet gehaald hebben. Daarvan is dus geen sprake!

In de actieaanzegging aan de korpsbeheerders, korpschefs en minister heel duidelijk gesteld dat deze coulanceactie géén gevolgen kan hebben voor het aantal bonnen dat er per jaar geschreven moet worden. De coulanceactie is niet door de rechter verboden. Het bevoegd gezag is dus akkoord met deze actievorm. Er zijn dus GEEN consequenties op dit gebied. Is dat bij jou anders? Meld het ons dan.

Wil jij ook een voorbeeld van het coulancebeleid melden? Stuur een e-mail naar: communicatie@remove-this.acp.nl


*** Print dit artikel uit en hang hem op bij je werkplek. Op die manier lezen zoveel mogelijk collega's deze informatie! ***
---