Groen!

Brussel, 7 januari 2008

In het Jaar van de Kleuter is het nog steeds drummen in de kleuterklas

Traditioneel zijn er na de kerstvakantie veel nieuwkomertjes in de Vlaamse kleuterscholen. Spijtig genoeg kwamen velen van hen vanochtend terecht in overvolle klassen. Ondanks een hoger budget voor extra uren blijft het probleem van de overbevolkte kleuterklassen bestaan. Volgens de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen is er nog steeds geen structurele oplossing.

Met deze noodkreet bevestigt de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen wat Vlaams volksvertegenwoordiger Jef Tavernier al herhaalde malen stelde: 'Er blijven te grote kleuterklassen en het nieuwe systeem van toekenning van bijkomende uren voor instappende kleuters lost het probleem niet op. Er komen wel sneller lestijden bij maar op het einde van de rit is het aantal uren niet noodzakelijk hoger dan in het vroegere systeem.'

In de berekeningstabellen voor de lestijden gaat de men er immers meestal vanuit dat minder dan 90 procent van de kleuters voltijds op school aanwezig is en voor de berekening van de werkingsmiddelen gaat men zelfs uit van een aanwezigheid van minder dan 70 procent, zegt Tavernier. Dit strookt niet met de realiteit. Een veel hoger percentage kleuters is doorgaans gelijktijdig aanwezig op school. Er kan maar echt een verbetering en dus kleinere kleuterklassen komen als de minister het nieuwe telsysteem aanpast aan die realiteit. Groen! vraagt de minister in eerste instantie dan ook dringend om een aanpassing van bovenvermelde percentages in de berekeningstabellen tot minstens 95%.

De kleinste kleutertjes hebben, waar ze ook naar school gaan, recht op de aandacht en de verzorging die zij meer dan broodnodig hebben.

Groen! is van mening dat 2008 een ECHT 'Jaar van de kleuter' moet worden!!

Jef Tavernier Vlaams volksvertegenwoordiger