Gemeente Bronckhorst
Toespraak voor: nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Bronckhorst Datum: 07 januari 2008 20.05 uur
Plaats: hotel/restaurant De Gouden Karper in Hummelo Door: H.A.J. Aalderink burgemeester van de gemeente Bronckhorst

Dames en heren, beste inwoners, relaties en vrienden van Bronckhorst,

Het is mij een groot genoegen om u hier namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders welkom te mogen heten, op wat alweer de 4e nieuwjaarsbijeenkomst is van de gemeente Bronckhorst. Ik hoop dat u goede feestdagen heeft gehad en wens u namens de gemeente Bronckhorst een voorspoedig en vooral gezond 2008 toe.

Dames en heren,
Ieder nieuwjaar spreken we weer goede voornemens en nieuwjaarswensen uit.

In maart het afgelopen jaar werden we geconfronteerd met een familiedrama in Hengelo, dat ons allen schokte. Schulden waren een familie boven het hoofd gegroeid, zonder dat anderen dat wisten. Indrukwekkend was het om te zien hoe de hele gemeenschap en vele hulpverlenende organisaties zeer nauw betrokken waren bij dit drama. Nog steeds houdt de vraag ons bezig of we samen iets kunnen doen om te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt? Vragen die inmiddels ook landelijk worden gesteld. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan beperkingen om leningen af te sluiten.

Dames en heren,
In hoeverre bestaat sociaal isolement in Bronckhorst? En zetten we ons samen wel voldoende in om dit te voorkomen? Ieder op zijn eigen gebied. De gemeente op een aantal beleidsterreinen, de verenigingen, de dorpsbelangenorganisaties, maar ook het bedrijfsleven en de vele andere maatschappelijke organisaties die Bronckhorst gelukkig rijk is.

Noaberschap
Zeker mag hierbij niet onvermeld blijven het belang van "Noaberschap" dat in deze omgeving zo bekend is. Weten we hoe het met onze buren gaat en melden we het als er iets niet goed gaat? Ik daag u uit.. Ja, ik roep u op deze zaken te melden! Samen kunnen we iets doen aan het in stand houden van het "Noaberschap" en voorkomen van sociaal isolement. Dat is mijn grote nieuwjaarswens voor 2008

"Iedereen erbij" is ook het thema bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), één van de beleidsterreinen waarmee de gemeente onder andere sociaal isolement wil voorkomen. Het beleidsplan, waarin staat hoe iedereen in Bronckhorst mee moet kunnen doen aan de maatschappij, is klaar! Zelfredzaamheid is het uitgangspunt, maar als dat niet lukt, staat de gemeente voor u klaar! Vanaf begin 2007 is een speciaal loket geopend in het gemeentehuis en is huishoudelijke hulp een dienst die de gemeente verleend.

Leefbaarheid en vrijwilligerswerk
Maar de WMO is meer, zo wil de gemeente ook de leefbaarheid in de kernen, het werk van vrijwilligers, mantelzorgers en mensen die hulp nodig hebben omdat ze te kampen hebben met zware zaken als verslaving of huishoudelijk geweld, ondersteunen. Naast de WMO is de gemeente daarom ook druk met de opzet van vrijwilligersbeleid. Zij vormen de hoeksteen van onze samenleving. Goed dat we ook vanavond weer aandacht besteden aan deze vrijwilligers!

De gemeente hecht ook grote waarde aan de contacten met de inmiddels 16 dorpsbelangen organisaties, een belangrijke schakel o.a. bij de realisatie van de leefbaarheid in de kernen.

Leefbaarheid is ook uitgangspunt voor:
. Het woononderzoek dat in 2007 is geweest
. De ontwikkelingsplannen voor de centra van Vorden en Hengelo . Het verbeteren van onveilige verkeersituaties, waar we ook in 2008 flink op inzetten.

De gemeenteraad heeft ervoor gekozen beleidsontwikkeling samen met u te doen een, dynamisch proces waarin we binnenkort eens met elkaar om de tafel gaan zitten, raad, college en ambtelijke organisatie om te kijken wat dit u en ook ons de afgelopen drie jaar heeft gebracht en waar we verbeterpunten kunnen aan brengen. De inspraak tijdens de afgelopen commissievergadering in december heeft ons geleerd dat er grenzen zijn aan de inspraak, niet direct inhoudelijk maar wel wat betreft taalgebruik, we zullen zorgen dat commissievoorzitters beter voorbereid zijn op ongewenst taalgebruik.

Goed om te constateren dat we in Bronckhorst, ook op dit terrein, de normen samen willen bewaken!

Dames en heren,
Samenwerking bij evenementen
Ik noemde enkele terreinen waarmee we proberen sociaal isolement te voorkomen. Verenigingen en vrijwilligers spelen daarbij een grote rol en we zullen deze rol zoveel mogelijk facilitairen. Ook dorps-, volksfeesten en evenementen hebben daarbij een belangrijke functie. Gemeentelijk reclamebeleid en evenementenportalen hebben in 2007 gezorgd voor zorgen bij organisatoren van evenementen. Na een bijeenkomst in november en het bieden van alternatieven, hopen we ook in 2008 allemaal te kunnen genieten van veel evenementen. Als ik het voorlopige activiteitenprogramma voor 2008 zie, moet dat lukken.

Ik roep de organisatoren op samen te gaan werken in bijvoorbeeld een Stichting Evenementen Bronckhorst. Voorzieningen als hekken, bakken en verkeersregelaars kunnen samen opgepakt worden. Dat geldt ook voor publiciteit, bijvoorbeeld samen met de VVV en wat dacht u van cell broadcasting? We staan samen met de VVV klaar om hier een grote verbeterslag te maken! Om de continuïteit en kwaliteit van genoemde activiteiten te kunnen verbeteren, moeten we niet schuwen om nieuwe samenwerkingsvormen te bezien. Zeker als dit een verdere bijdrage kan leveren aan de sociale cohesie in de 43 dorpen, kernen en buurtschappen.

Afval
2007 was ook het jaar van het nieuwe afvalsysteem. Met ingang van dit jaar is het volumesysteem ingevoerd. Doel is door mensen bewust te maken van de vele afvalscheidingsmogelijkheden minder grijs afval te krijgen. De gemeente biedt u diverse mogelijkheden om uw afval te scheiden zoals de milieuparkjes en bladkorven.

Nieuw gemeentehuis
2007 was ook de start van de voorbereiding van de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Via onze website en de gemeentepagina's Contact houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ook is in 2007 een start gemaakt met de opzet van Het Plein, de integrale samenwerking van de gemeenten Bronckhorst met Lochem en Zutphen, het Centrum voor werk en Inkomen CWI en UWV. Het doel is alle partijen op het gebied van maatschappelijke en arbeidsparticipatie samen brengen in een loket in Hengelo. Een enorme stap voorwaarts voor mensen die dreigen aan de kant te komen te staan maar ook een betere service naar mensen die helaas nu al aan de kant staan!

Dames en heren,
Veiligheid
Alvorens iets te zeggen over 2008 wil ik nog even kort stil staan bij de veiligheid in Bronckhorst, als baas van de politie en de brandweer. Ik prijs mij als burgemeester gelukkig met de politie en brandweer in Bronckhorst. De wijze waarop bijvoorbeeld de samenwerking met het politieteam verloopt en de afspraken die gemaakt kunnen worden rond noodzakelijke acties geven ons het beeld en hopelijk u het gevoel dat de politie nog steeds in de buurt is. Ook de jaarwisseling is weer zonder enig probleem voor politie of brandweer verlopen. Ik wil hiervoor vooral een groot compliment maken aan de jeugd van Bronckhorst!

De brandweervrijwilligers zijn genomineerd zijn voor Vrijwilliger van het jaar. De discussie die ons de laatste maanden bereikt uit De Haag, getuigt wat mij betreft van te weinig respect voor de vrijwillige brandweer. Zolang ik de commandant ben van onze brandweer zal ik mij blijven inzetten voor de positie van de brandweervrijwilliger binnen de brandweerorganisatie. Welke vorm van regionaliseren van de brandweer dan ook, mag er niet toe leiden dat de vrijwilliger in de verdrukking of nog duidelijker in het verdomhoekje komt.

Dames en heren,
Januari 2008
Nog 26 maanden heeft deze gemeenteraad te gaan voor haar zittingsperiode van 5 jaar ten einde is. We maken ons samen op voor een krachtige eindsprint. Hoewel zo'n 80/90 % van het huidige raadsprogramma is uitgevoerd, staan ons nog belangrijke zaken te wachten.

Laat ik er kort enkele de revue laten passeren:
. De afronding van het accommodatiebeleid. Hierin staat hoe we in de toekomst omgaan met de gemeentelijke accommodaties zoals sportzalen en -velden, dorpshuizen en zwembaden. De gevolgen daarvan moeten we ook in beeld brengen voor het subsidiebeleid! . De bouw van het nieuwe gemeentehuis. We hopen in 2008 te kunnen aanbesteden en een start met de bouw te kunnen maken. De planning is nog steeds verhuizen in december 2009 . We gaan ook door met de bouw van nieuwe scholen bijvoorbeeld de brede school in Hummelo, wegen veiliger maken en de brandweerkwaliteit verder optimaliseren door clustervorming met Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek . We gaan samen met u een toekomstvisie Bronckhorst 2020 opstellen . Er komt in mei/juni een Europaconferentie om Europa dichter bij ons te brengen en de voordelen, zoals subsidies, beter te benutten en een Zomertoer waarbij wij naar u toe komen, in navolging van de eerste toer die wij in 2006 maakten . In februari komen de resultaten van een kwaliteitsmeting voor de gemeente Bronckhorst die de provincie uitvoert, een prima instrument om te zien hoe we er voorstaan op veel gebieden

Dames en heren,
Tot slot
Het gaat best goed in Bronckhorst, de financiën zijn op orde, de voorzieningen blijven zeker tot 2010 in stand en de onderlinge verhoudingen zijn prima.

We stropen graag de mouwen op voor u. Want wij zijn er voor u. Ik hoop dat u dat ook in 2008 weer zult ervaren!

Dank voor uw aandacht.

Henk Aalderink
07 januari 2007

Banninkstraat 24a
7255 KE Hengelo (Gld)
Postbus 200
7255 ZJ Hengelo (Gld)

T (0575) 75 04 70
F (0575) 75 05 98

W www.bronckhorst.nl


---- --