Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Duitsland meest bezochte vakantieland in 2008

Den Haag, 8 januari 2008

De ANWB verwacht dat het aantal vakanties in 2008 rond de 35 miljoen zal uitkomen. Vorig jaar steeg het aantal buitenlandse vakanties met 5%, terwijl het aantal binnenlandse vakanties een lichte daling liet zien. De ANWB voorziet dat zowel het aantal binnenlandse vakanties als het aantal buitenlandse vakanties in 2008 niet zal groeien. Reden hiervoor zijn bijvoorbeeld de ongunstige koopkrachtprognose en de stijgende prijzen van vliegtickets.

Door het EK Voetbal dat in juni 2008 plaatsvindt in Oostenrijk en Zwitserland zal de Nederlander het boeken van een vakantie uitstellen. Afhankelijk van hoe ver het Nederlands elftal komt in het EK zal men wachten met boeken.

Circa 2,9 miljoen vakanties zullen in Duitsland doorgebracht worden. Het gaat hier wel om alle vakanties, ook de driedaagse tussendoortjes. Duitsland is vooral voor korte wandel, fiets of stedenbreaks populair. Frankrijk volgt met 2,6 miljoen vakanties. België is met 2,1 miljoen vakanties een goede derde. Spanje volgt met 1,6 miljoen vakanties.

De ANWB verwacht dat het aantal vliegvakanties in 2008 niet verder zal groeien in verband met de stijgende vliegprijzen. Het aantal vliegvakanties zal rond de 9,5 miljoen liggen.

De Verenigde Staten blijft de absolute nummer 1 van verre bestemmingen. De huidige dollarkoers en ook de verkiezingsstrijd in het land zorgt ervoor dat de Verenigde Staten volop in de belangstelling staat. De Nederlandse Antillen en Canada profiteren ook van de huidige dollarkoers en komen respectievelijk op een tweede en derde plaats.

De ANWB verwacht dat ook in 2008 het aantal stedenreizen en korte hotelvakanties binnen Europa zal stijgen; Parijs blijft in 2008 de absolute topper Londen volgt op de tweede plek. Berlijn staat op een derde plaats en wint aan populariteit.Tot voor drie jaar terug kwam het niet in mensen op om naar Berlijn te gaan. Maar Berlijn is nu voor jong en oud, hip en aanvaardbaar.

Bronnen: ANWB, ANWB Panel en CVO

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)