VTM: Illegale kap in Rotterdam/ Overschie

08/01/2008 09:05



Vereniging Tegen Milieubederf



Politie weigert aangifte door natuurorganisaties van illegale kap door de gemeente.

In Overschie is nabij Rotterdam Airport door gemeentewerken illegaal 97 are bos gekapt, gelijk aan een oppervlakte van twee voetbalvelden. Samenwerkende natuurorganisaties ontdekten deze bomenmoord in de donkere dagen voor kerstmis. Tot nu toe weigert de Rotterdamse politie de aangifte te behandelen. L. van der Horst namens de regionale milieuorganisatie tegen Milieubederf en J. van der Velden namens de Bomenridders kregen te horen dat "het een civiele procedure is, de zaak ingewikkeld ligt en de politie eerst zelf onderzoek wil doen". Aangifte afspraken zijn geannuleerd. Het Openbaar Ministerie heeft de strafrechtelijke procedure wel in behandeling genomen.

De deelgemeente Overschie honoreerde in eerste instantie slechts een deel van de kapaanvragen van Gemeentewerken ten behoeve van een nieuwe woonwijk. Nu blijkt in versneld tempo, nog voor de bezwaren zijn behandeld, het grootse deel van het park buiten de kapvergunning, illegaal dus, te zijn gerooid. Opdrachtgever is het Ontwikkelbedrijf Rotterdam (OBR), uitvoerder is de dienst Gemeentewerken. De deelgemeente Overschie zelf heeft geen aangifte gedaan. Met het voorbelasten met zeezand van de parkbodem in de laaggelegen polder is vandaag begonnen.

Herten
Park Zestienhoven vormde samen met de volkstuinen de enig groene long aan de noordrand van Rotterdam. Dit gebied kwam vorig jaar juni landelijk in het nieuws omdat veertig herten die huisden in het park aanvankelijk geslacht zouden worden vanwege de nieuwbouwwijk Park Zestienhoven.

Milieu in Overschie
In Overschie, de noordelijke deelgemeente van Rotterdam, komen de A20 en de drukke A13 samen nabij het regionale vliegveld Rotterdam Airport en de HSL zuid. De Schie is een drukke binnenvaartroute. Vanwege de slechte luchtkwaliteit mogen sloopwijken aan het knooppunt Kleinpolder niet worden teruggebouwd. Eerder zijn bestemmingsplannen voor nieuwe woonwijken en een bedrijfsterein vanwege de luchtvervuiling door de Raad van State geschorst. In Polder Zestienhoven hebben de werkzaamheden een jaar stil gelegen. Nu zijn 800 nieuwe huizen ltoegestaan. Plannen voor het bedrijfsterrein Schieveen zijn vernietigd. Het park Zestienhoven is ruim veertig jaar geleden aangelegd ter compensatie van de milieuoverlast van rijkswegen en vliegveld voor de recreatie van de bewoners van de aangenzende woonwijken. Er huisden bijzondere vogelsoorten, waaronder uilen, valken, spechten en havik. De plannen voor de bebouwing van het Overschiese groengebied zijn onder de oud-wethouder Marco Pastor ( Leefbaar Rotterdam) versneld ten uitvoer gebracht. Ondanks het verzet van bewoners, natuurorganisaties en volkstuinders.





http://www.vtm-milieu.nl