Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 8 januari

Fryslân, 08-01-2008 o Politieberichten van maandag 7 januari 07.00 t/m dinsdag 8 januari 07.00 uur

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 8 januari wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor twee kluiskraken in Drachten en Wijnjewoude. In beide gevallen gingen de inbrekers er in een Audi A4 Avant met hoge snelheid vandoor. Daarnaast aandacht voor de diefstal van 12 ijzeren rijplaten onder het viaduct (van de rondweg) bij de Woudvaart aan het einde van de Johan Willem Frisostraat in Sneek. Tevens worden er in de uitzending weer enkele fotos van winkeldieven getoond.
Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Bolsward: inbraak winkel
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan het Marktplein. Maandagochtend omstreeks 03.00 uur werd daar ingebroken. Dit werd gezien door de net passerende politie, waarna de verdachten er met een auto vandoor gingen. De achtervolging werd ingezet, maar bij Workum raakte de agenten de auto kwijt. Er is nog gepost bij Lemmer en Nijland maar de verdachten zijn ontkomen. Bij de winkel was een schuifdeur geforceerd. Er is een flink aantal parfums gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Ook is door de politie een buurtonderzoek verricht. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Workum.

Oosterwolde: damhert gered
De politie werd zondagochtend naar de Martenskamp gestuurd. Daar was een hert gezien op een sportveld naast de school. Het damhert stond op het grasveld en ondertussen had een omwonende het toegangshek achter het hert gesloten. Het hert kon geen kant meer op, omdat het veld is afgesloten door een twee meter hoog gaashek. Het ging om een hert uit de hertenkamp aan de Jan Frankensingel. Omdat de beheerder niet over een verdovingsgeweer beschikt, is een hondengeleider van de politie ter plaatse gegaan. Het hert werd in de linkerbil/flank geschoten, waarna het enige tijd later naar de hertenkamp is overgebracht. Daar heeft het hert een 'bijkom-spuitje' gekregen. Maandag bleek het diertje volkomen hersteld en weer in de kudde mee te lopen.

Surhuisterveen: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan De Kolk. In de nacht van zondag op maandag kwam men de winkel binnen nadat er een gat in de muur was gemaakt. Uit de winkel werd een grote hoeveelheid parfums gestolen. Namens het winkelbedrijf deed een 38-jarige inwoner van Buitenpost aangifte.

Wolvega: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Bremstraat. Tussen vrijdag 28 december en maandag 7 januari kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd doorzocht, waarbij alles overhoop werd gehaald. Het is nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. De bewoners moeten nog aangifte doen.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in woning aan de Heringastraat. Tussen maandagochtend en maandagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden portemonnee, een laptop en een mobiele telefoon weggenomen. De 36-jarige bewoner deed aangifte.

Dokkum: burger houdt vandaal aan
De politie heeft een 64-jarige inwoner van de gemeente Dongeradeel geassisteerd bij de aanhouding van een 15-jarige inwoner van Dokkum. De jongen had met een aantal stiften de deur van een kerk aan de Markt beklad. Een voorbijganger zag dit gebeuren. Toen de man aan de jongen vroeg of hij de deur wilde schoonmaken werd hij uitgescholden. Hierop besloot de man om de vandaal aan te houden. De politie werd gewaarschuwd. Eenmaal ter plaatse werd de verdachte door de agenten overgenomen. Na verhoor en een proces-verbaal werd de jongen naar zijn woonadres gebracht.

Kollumerpomp/Kornwederzand: twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Een 34-jarige automobilist uit Winsum (Gr.) passeerde op de Lauwersmeerweg een snelheidscontrole met 126 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Tijdens de achtertervolging door de agenten verhoogde de bestuurder zijn snelheid naar 140 kilometer per uur. Met deze snelheid passeerde hij alle kruisingen en bruggen. Op de Kwelderweg werd wederom een snelheidsmeting verricht. De bestuurder reed hier 137 kilometer per uur. Uiteindelijk kreeg de automobilist in Zoutkamp een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie heeft de bestuurder en zijn passagier ( een baby) naar huis gebracht. Diezelfde middag passeerde op de A7 nabij Kornwederzand een 21-jarige automobilist uit Nieuwkoop een snelheidscontrole met de lasergun met 120 kilometer per uur. Op dit weggedeelte is 70 kilometer per uur toegestaan. De beginnend bestuurder kreeg een stopteken, waarna ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens kregen beide bestuurders een proces-verbaal.

Sint Nicolaasga: passagiere gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Kerkstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 72-jarige vrouw uit Deventer gewond raakte. De vrouw zat als passagiere in de auto van een 80-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga. De bestuurder reed, door nog onbekende oorzaak, tegen de bestelbus van een 34-jarige inwoner van Sint Nicolaasga. Vervolgens raakte de man een lantaarnpaal en kwam uiteindelijk met zijn auto tegen een paaltje tot stilstand. De 80-jarige stapte uit het voertuig en bekeek de schade. Toen hij weer weg wilde rijden werden de sleutels van zijn auto afgepakt door zijn 34-jarige dorpsgenoot, waarna de politie werd gebeld. De 72-jarige passagiere bleek door de aanrijding gewond te zijn geraakt. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Gezien het verloop van de aanrijding besloten de agenten om de het rijbewijs van de 80-jarige in te nemen.

Drachten: bromfietsster gewond aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Tramlaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 22-jarige bromfietsster uit Drachten gewond raakte. Een motoragent reed achter een 50-jarige automobilist uit Dordrecht. De agent wilde de bestuurder staande houden omdat zijn rijgedrag opviel. Door het drukke verkeer lukte dit niet en de motoragent bleef achter de auto aanrijden. Op de kruising van de Vogelzang met de Stationsweg reed de man door rood, waarna hij via de Tramlaan in de richting van het Voersmanspad reed. Op de kruising met de Ratelwacht reed de man, zonder af te remmen, rechtdoor. Hij zag hierbij een van rechtskomende bromfietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat het rijbewijs van de 50-jarige man als sinds 1999 was verlopen. Tevens was de APK van zijn auto verlopen en bleek de rechter voorband van de auto glad te zijn. Hier werd dan ook proces-verbaal voor opgemaakt. Daarnaast kreeg de man een proces-verbaal voor onveilig rijgedrag.

Harkema: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Warmoltsstrjitte een aanrijding afgehandeld, waarbij een 57-jarige fietser uit Harkema gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Harkema hoorde plotseling een harde knal en zag vervolgens de fietser op de motorkap liggen. De bestuurder verklaarde dat hij de fietser nooit had gezien. De 57-jarige werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Lemmer: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Rondweg in Lemmer. Maandagavond omstreeks 18.45 uur kwamen op de kruising van de Rondweg met de Zeedijk een 36-jarige automobiliste uit Oosterzee en een 31-jarige automobilist uit Heerenveen met elkaar in botsing. Beide bestuurders verklaarden dat ze waren opgereden nadat het verkeerslicht op groen was gesprongen. De politie zoekt getuigen van deze aanrijding. Eén van de twee bestuurders heeft waarschijnlijk geen groen licht gehad. Getuigen kunnen zich bij de politie melden via 0900 8844.

Dokkum: bromfietser onder invloed, brommer in beslag genomen De politie heeft maandagavond op de Dongeradyk een 57-jarige bromfietser uit Oosternijkerk betrapt op het rijden onder invloed. De man was met zijn bromfiets ten val gekomen. Omdat er een vermoeden bestond dat de Oosternijkerker onder invloed verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de verdachte 775 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Het rijbewijs van de man was reeds ingevorderd. Aangezien de man reeds eerder was betrapt op het rijden onder invloed werd zijn bromfiets in beslag genomen.