Gemeente Venlo


Preventieproject overgang VMBO-MBO 2007 succesvol

7-1-2008

Het preventieproject VMBO-MBO, dat jongeren advies en begeleiding biedt bij het maken van een studiekeuze na het behalen van hun VMBO-dilpoma, is succesvol geweest. 1048 van de 1111 VMBO-schoolverlaters in Venlo en omgeving zijn bezig met een (vervolg)opleiding (meetmoment december 2007).

Het algemene beeld dat veel leerlingen reeds na enkele maanden in het eerste jaar MBO de school alweer verlaten, geldt dus niet voor de regio Venlo.

Om dit resultaat te behalen zijn tijdens de zomermaanden de jongeren die vóór de zomervakantie nog niet wisten wat ze in het nieuwe schooljaar gingen doen persoonlijk benaderd en waar nodig begeleid. Het team Leerplicht/RMC van de gemeente Venlo heeft hiervoor talrijke telefoontjes gepleegd, brieven gestuurd en persoonlijke gesprekken gevoerd. Het betrof in totaal 102 jongeren die bijvoorbeeld nog niet aangenomen waren op een beroepsopleiding of nog geen keuze hadden kunnen maken.

In de periode oktober- november 2007 is van alle VMBO-schoolverlaters uit Venlo en Arcen & Velden de individuele situatie gecheckt. Daarnaast is er een representatieve steekproef gedaan onder de schoolverlaters van de gemeenten Beesel, Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

Van de 63 jongeren die op dit moment nog geen vervolgopleiding volgen:


- kiezen 11 jongeren voorlopig niet voor een opleiding, maar zijn voor ten minste zes maanden aan het werk;

- is het met 18 jongeren tot op heden ondanks herhaalde pogingen nog niet gelukt contact te krijgen;

- kunnen 5 jongeren voorlopig wegens persoonlijke omstandigheden niet begeleid worden of willen dat niet. Over enige tijd worden deze jongeren weer benaderd;

- en worden 29 jongeren momenteel begeleid door het team Leerplicht/RMC met het doel weer terug naar school en/of een passende baan. Om dit te realiseren wordt intensief samengewerkt met ketenpartners zoals Gilde Opleidingen, CWI en een reïntegratiebedrijf.

Wethouder Ramon Testroote is tevreden over de resultaten: Opleiding is zo belangrijk, ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken. Een afgeronde opleiding is je toegangskaartje tot de arbeidsmarkt. Zonder dat kom je óf niet binnen, óf je zit ergens helemaal achterin. Met dit preventieproject helpen we jonge mensen op weg.

Vanaf 2008 wordt het Preventieproject overgang VMBO-MBO regulier onderdeel van de werkzaamheden van het team Leerplicht/RMC.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:

Carina de Wijs
Adviseur bestuurlijke communicatie
tel. 077-359 6317
mobiel 06-14404490