Partij van de Arbeid

Den Haag, 31 december 2007

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over illegale prostitutie in kapsalons


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw over illegale prostitutie in kapsalons? 1


2. .Klopt het dat er in Den Haag zeker zes Chinese kapsalons annex massage salons zijn waar vrouwen illegale prostitutie aanbieden? Klopt het dat wekelijks in deze Haagse massage salons en kapsalons nieuwe meisjes verschijnen en weer verdwijnen en dat het hier vooral om Chinese, Indonesische en af en toe Marokkaanse meisjes gaat?


3. Klopt het dat in deze salons illegale prostitutie wordt bedreven? Klopt het dat onder de vrouwen die hier werken slachtoffers van mensenhandel zitten? Zo ja, wat vindt u ervan?


4. Vinden deze praktijken alleen in Den Haag plaats of ook elders in het land? Zo ja, waar en om hoeveel bedrijven gaat het? Hoeveel illegale prostituees zijn hierbij betrokken? Hoeveel slachtoffers van mensenhandel zijn hierbij betrokken? Zo nee, bent u bereid een onderzoek in te stellen naar bedrijven die onder een valse dekmantel illegale prostitutie aanbieden?


5. Wat is uw mening over de constatering van de politie dat sinds het opheffen van het bordeelverbod alleen seksbedrijven met een vergunning onderworpen worden aan controles? Deelt u de mening dat illegale seksbedrijven hiermee de dans ontspringen en dat het hierdoor voor dergelijke bedrijven te makkelijk is om controles te vermijden? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om de pakkans voor deze illegale praktijken te verhogen?


6. Wat vindt u van de uitspraken van de Burgemeester van Amsterdam de heer Cohen dat weinig terecht gekomen is van de doelstellingen van het opheffen van het bordeelverbod?


7. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de voorstellen waarmee het kabinet zou komen om misstanden in de prostitutie aan te pakken? Waarom ligt er nog steeds geen kabinetsreactie op de evaluatie van het bordeelverbod terwijl de toezegging was eind jaar 2007 deze naar de Kamer toe te sturen?


1. Trouw d.d. 22 december 2007

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl