Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

"Bouwplannen over de Boeijersloot en uitbreiding 't Rietbos in strijd met streekplan"

Statenfractie PvdA bezorgd over bouwplannen Graft-De Rijp

De fractie van PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland is bezorgd over de bouwplannen van de gemeente Graft-De Rijp. Het College van B&W heeft een masterplan in ontwikkeling waar onder meer woningbouw in het zuid-westen van De Rijp (in de volksmond 'over de Boeijersloot') deel van uitmaakt. Ook wil men het kleinschalig recreatieterrein 't Rietbos tussen West en Oost-Graftdijk fors uitbreiden. Volgens PvdA-statenlid Ed Wagemaker zijn deze plannen in strijd met het provinciale streekplan. Hij heeft daarom schriftelijke vragen hierover gesteld aan Gedeputeerde Staten.

In 2006 heeft de PvdA bij behandeling van het streekplan Noord-Holland Noord in Provinciale Staten een amendement ingediend dat uitsprak dat in het gebied 'Over de Boeijersloot' niet gebouwd mag worden. De PvdA wil dit gebied open houden. Er zijn volgens de PvdA voldoende andere mogelijkheden voor woningbouw, zoals bijvoorbeeld in het gebied De Pauw aan de zuid-oostkant van De Rijp. Het amendement werd door een meerderheid van Provinciale Staten aangenomen. Het gebied is aangewezen als uitsluitingsgebied. Wagemaker: "De plannen van de gemeente lijken in strijd met het streekplan. Wij willen daarom van Gedeputeerde Staten weten wat men hiervan vindt".

Het andere bouwplan is een uitbreiding van camping 't Rietbos. Deze camping is onlangs overgenomen door Europarcs. Dit bedrijf wil de kleinschalige camping omvormen tot een terrein met zo'n 266 grote recreatiewoningen, met een optie voor nog eens 75 woningen. Het recreatieterrein wordt hiermee uiteindelijk groter dan Oost- en West-Graftdijk samen. Deze uitbreiding vergt een wijziging van het bestemmingsplan. Wagemaker: "Het streekplan staat geen grootschalige recreatieve en stedelijke ontwikkeling in met name het kwetsbare landelijke gebied toe. Het gebied valt onder de Ecologische Hoofdstructuur en heeft hoge natuurwaarden. Het grenst aan de beschermde Eilandspolder. De PvdA vindt dat een dergelijke grootschalige ontwikkeling niet past in dit kwetsbare gebied. Wij vragen dan ook een reactie van Gedeputeerde Staten op deze plannen".

De PvdA wil, nadat de schriftelijke vragen door Gedeputeerde Staten zijn beantwoord, een debat over de bouwplannen in de statencommissie Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid (ROG). De conclusies van dit debat kunnen dan aan de gemeente Graft-De Rijp kenbaar worden gemaakt, zodat duidelijk wordt wat wel en wat niet zal worden toegestaan door de provincie.


*** EINDE PERSBERICHT ***