B EN W BERICHTEN 2008 - 01 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 8 JANUARI

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (08 - 01)Het college heeft de beleidsnotitie leerplichtige nieuwkomers in het voortgezet onderwijs in Rotterdam 2007-2008 vastgesteld. Deze geldt voor het lopende schooljaar. Belangrijkste wijziging is dat de schoolbesturen het geld voor onderwijs aan leerplichtige nieuwkomers voortaan rechtstreeks van het Rijk ontvangen in plaats van via de gemeente.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (08-01) Het college heeft de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) opdracht gegeven tot het opstellen van een ontwikkelstrategie voor het "Woonmilieu Kop van Zuid". Dat gebied omvat de Rijn- en Maashaven, de Afrikaanderwijk, Feijenoord, Parkstad en Katendrecht. In de komende jaren worden hier duizenden woningen gebouwd en op de markt gebracht. Er zijn diverse marktpartijen die serieuze interesse tonen om in het gebied te investeren. Voor de toekomstige kwaliteit van het gebied moet er overzicht en regie zijn op al deze initiatieven. Bovendien vraagt een aantrekkelijke woonomgeving niet alleen om de bouw van woningen maar ook om prettige buitenruimte, goede uitgaans- en culturele voorzieningen, goed onderwijs, goede bereikbaarheid etc. Daarom heeft het college aan de dS+V opdracht gegeven om met de deelgemeente Feijenoord, marktpartijen en andere betrokkenen een overall ontwikkelstrategie op te stellen. Daarmee moet van de vele initiatieven en projecten in het gebied duidelijk worden wat wel en niet wenselijk is, wat eerst moet en wat later kan en of het allemaal wel past.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (08-01) Het college heeft een reactie gegeven op de brief van de gemeente Albrandswaard over de uitkeringen aan bewoners van de woon- zorg- werkvoorziening van het Delta psychiatrisch centrum in Albrandswaard. Omdat de meeste mensen hier voor langere tijd verblijven, keert Albrandswaard de uitkeringen in het kader van de Wet Werk en Bijstand uit aan deze bewoners. De gemeente Rotterdam heeft aangeboden een deel van deze kosten voor zijn rekening te nemen. Daarnaast blijft Rotterdam de schuldhulpverlening voor deze groep voor zijn rekening nemen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (08-01) Het college heeft besloten tot wijziging van de vergoeding van de kosten woon-werkverkeer voor medewerkers van gemeente Rotterdam. Vanaf 1 maart 2008 kunnen zij vrijwel gratis met het openbaar vervoer naar hun werk reizen. Volgens de oude regeling hadden medewerkers die een jaarabonnement voor het openbaar vervoer hebben aangeschaft al recht op een aanmerkelijk hogere vergoeding dan medewerkers die van een ander vervoermiddel gebruik maken. De regeling voor reizigers met het openbaar vervoer is nu nog aantrekkelijker gemaakt. De ambtenaar heeft in het vervolg recht op een vergoeding van 85% van de kosten van een jaarabonnement, tot 30 kilometer. Met deze regeling wil het college het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Daarnaast is besloten dat de vergoeding voor medewerkers die van andere vervoermiddelen (auto en fiets) gebruik maken te wijzigen. Medewerkers die dichterbij hun werk wonen, krijgen hiermee relatief een hogere vergoeding dan medewerkers die verder weg wonen.

2. (08-01) Het BurgerPanelRotterdam (BPR) wordt na een experiment van anderhalf jaar definitief doorgezet. Het college heeft dit besloten na een eerste evaluatie van het BPR, die plaatsvond in het najaar van 2007. Hiermee is Rotterdam een orgaan voor burgerparticipatie rijker. Het panel toetst de gemeente Rotterdam op de kwaliteit van de dienstverlening. Naar aanleiding van de evaluatie zijn de al eerder gemaakte afspraken over het tijdig reageren op de onderzoeken van het BPR herbevestigd.

3. (08-01) Het college heeft de bezwaren tegen een ontslagbesluit ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (08 - 01) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de motie van het raadslid R. Oosterhoff af te doen. Deze motie draagt het college op om die activiteiten en projecten uit het sociaal programma te ondersteunen waarvan ook taalwerving een onderdeel is. Het college wijst in zijn reactie op het uitvoeringsprogramma Inburgering en Educatie 2007-2010: Meedoen door Taal, het actieplan Laaggeletterdheid 2007-2010: Rotterdam leest! Rotterdam schrijft! en de beleidsregels subsidieverlening Burgerschap en Participatie. Binnen het sociale programma neemt taalverwerving dus een belangrijke plaats in. Daarom stelt het college voor de motie als afgedaan te beschouwen.

Schriftelijke vragen

(08 - 01) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. mevrouw A. Verwijs (GroenLinks) over de huisvesting van Stichting De Fabriek. . de heer R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) over de aanbesteding van het Topsportcentrum. . de heer D. Hoogland (PvdA) over de stijgende bouwprijzen. . mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over de begeleidingskaart voor gehandicapten. . mevrouw M. Birinci-Doganer (PvdA) over slachtoffers loverboys. . de heer M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over de wervingscampagne agenten voor Curaçao.


---- --