Online flirten maakt gelukkig


Relatieklik.nl: "Internet is goede oefenschool voor flirten in het echt"

BEVERWIJK, 20080108 -- Een aantrekkelijk iemand aanspreken in het café is voor veel mensen een drempel, zelfs met een paar drankjes op. Internet biedt uitkomst, blijkt uit onderzoek van Relatieklik.nl. Flirten is gewoon een stuk makkelijker vanuit je computerstoel. En, zegt relatiepsycholoog Marcelino Lopez: "Een goede oefening voor het echte werk."

Niet bang initiatief te nemen
De gratis datingsite Relatieklik.nl onderzocht het flirtgedrag van hun leden. Middels een aantal enquêtes is geprobeerd de flirtgewoontes van vrouwelijke en mannelijke online daters in kaart te brengen. Hieruit blijkt dat driekwart van alle online daters niet bang is initiatief te tonen tot contact. 70 % Spreekt eerder een aantrekkelijk iemand aan op een datingsite dan tijdens het uitgaan. Logisch ook. Het beeldscherm tussen de flirters in maakt het allemaal wat anoniemer waardoor ze meer durven. Eén op de drie mensen vindt zelfs dat ze op internet meer zichzelf kunnen zijn dan in het echte leven. Ook blauwtjes worden makkelijker geïncasseerd. Desondanks wacht één op de drie singles nog steeds af totdat de ander contact zoekt. Meestal uit schuchterheid en, in het geval van sommige vrouwen, omdat ze veroverd willen worden.

Vrouwen flirten anders dan mannen
Uit de enquêtes wordt duidelijk dat mannen iets anders flirten dan vrouwen. Maar echt stereotiep en groot zijn de verschillen niet. Nederland is duidelijk een geëmancipeerd land. Zowel de helft van de vrouwen als de mannen zijn behoorlijk selectief en mailen pas als ze echt iemand willen leren kennen. Deze mensen reageren vooral als ze echt aanleiding tot een klik zien. Omdat ze behalve een aantrekkelijke foto, ook overeenkomsten zien in bijvoorbeeld opleiding, hobby's, politieke voorkeur, of muzieksmaak. Een op de vier mannen en een op de vijf vrouwen is aanvankelijk iets minder selectief en benadert gelijk meerdere potentiele kandidaten om te kijken of er iemand tussen zit met wie het klikt. "Als je maar genoeg schiet, schiet je vast raak," denkt slechts een klein percentage van de heren (7%). De zogenaamde `foute man' is dus in de minderheid. En de foute vrouw? Die bestaat volgens Relatieklik eigenlijk niet. "Vrouwen zijn echt selectiever", zegt Relatieklik-oprichter en relatiepsycholoog Marcelino Lopez. "Vrouwen die iniatief nemen zijn over het algemeen ook persoonlijker en directer in hun mailtjes dan mannen; deze schrijven vaker een standaard mailtje en nemen iets vaker hun toevlucht tot de hagelschotbenadering. De meeste vrouwen kijken daar - jammer genoeg voor deze jagers - al snel doorheen en hebben een gezond wantrouwen. De meest succesvolle vrouwen nemen zelf het voortouw in het zoeken van een partner. Degenen die veroverd willen worden zijn vaker prooi van `foute' mannen."

Een lekker gevoel
80 % Van de mannen en 71 % van de vrouwen krijgt een lekker gevoel als iemand de moeite neemt hen een mailtje of knipoog te sturen. Dat geflirt maakt de meesten dus een beetje gelukkig. Niet allemaal denken ze er zo over. Vrouwen zijn over het algemeen iets sceptischer dan mannen. Bijna een derde van de vrouwen voelt zich niet speciaal aangesproken door de meeste contactverzoeken tegenover een vijfde van alle mannen. "Dat komt", zegt Lopez, "omdat vrouwen sowieso vaker benaderd worden dan mannen, en ook vaker op een wat oppervlakkiger manier. Vrouwen ruiken door het scherm heen als mannen een standaard openingsmailtje sturen. Meer persoonlijke moeite en originaliteit loont. Creatieve mannen die op een niet-dwingende manier rustig het mailcontact weten op te bouwen maken meer kans. Vooral als ze oprecht geinteresseerd zijn, of lijken. Ook complimentjes over uiterlijk worden leuk gevonden, mits ze niet te algemeen zijn. `Je hebt sprekende ogen en lieve krullen' werkt beter dan `jij bent echt mooi.'"

Goede oefenschool
Mensen die minder bedreven zijn in het flirtspel, kunnen op internet stappen maken. "Je kunt", volgens Lopez, "ongestraft experimenteren met verschillende manieren om iemand te benaderen. In het echte leven houden de meeste mensen zich in uit angst voor afwijzing. En daardoor gebeurt er niet veel, en leert iemand ook niet van fouten. Op internet gelden dezelfde spelregels als in het echt, alleen zit er een stap tussen waardoor je wat bewuster te werk kunt gaan. De leergierige internet-dater komt er vanzelf wel achter wat wel en niet werkt. En dat helpt je ook voor je contacten in het echt. Door te oefenen in creatieve openingszinnen en mails komen de juiste woorden ook in het café sneller tot je."

Meer over Relatieklik
Relatieklik is een volledig gratis datingsite waarop singles elkaar op verantwoorde en trefzekere manier kunnen ontmoeten. Dit wordt gedaan door middel van een op wetenschappelijke inzichten gebaseerde relatie- en persoonlijkheidtest, eerlijke tips en adviezen en uitgebreide zoekmogelijkheden. Nu, na een jaar, heeft Relatieklik ruim 25.000 leden.