Gemeente Hattem
Hattem en ProRail ondertekenen projectovereenkomst Hanzelijn

Hattem, 3 januari 2008 - Dinsdag 8 januari om 12:30 uur ondertekenen burgemeester Piet Zoon en projectmanager Jaap Balkenende namens de gemeente Hattem en ProRail op het stadhuis van Hattem de officiële projectovereenkomst voor de bouw van de Hanzelijn. De projectovereenkomst beschrijft hoe beide partijen met elkaar samenwerken tijdens de bouw van de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. Daarnaast bevat het document een uitwerking van de afspraken en bijbehorende regelingen die zijn opgenomen in het Tracébesluit Hanzelijn.

Met het ondertekenen van de projectovereenkomst bereikt het project Hanzelijn een belangrijke nieuwe mijlpaal in de realisatie van de nieuwe, rechtstreekse en vooral veilige spoorverbinding tussen het noorden en noordoosten van Nederland en de Randstad.

Achtergrond projectovereenkomst
De vier belangrijkste afspraken die staan beschreven in de projectovereenkomst zijn:

*ProRail houdt bij haar werkzaamheden rekening met het voornemen van gemeente Hattem om ten zuiden van de Hanzelijn een nieuw bedrijventerrein te realiseren.
*ProRail zorgt voor de aanleg van een fietspad aan de nieuwe brug over de IJssel, terwijl gemeente Hattem de verantwoordelijkheid krijgt over het beheer en onderhoud ervan.
*ProRail verlaagt de ventweg ter plaatse van de huidige spoorwegovergang Geldersedijk.
*Gemeente Hattem verklaart akkoord te zijn met het Integraal Veiligheidsplan voor de Hanzelijn. Dit plan beschrijft de afspraken die ProRail heeft gemaakt met de Regionale Brandweer IJssel-Vecht op het gebied van de fysieke veiligheid op en rond het spoor en de spoorbrug.