Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jan van Gelder overleden

Op donderdag 3 januari is Jan van Gelder op 76-jarige leeftijd overleden. Jan van Gelder is jarenlang een van de stimulerende mensen geweest in de Nederlandse Vereniging van Visueel Gehandicapten. Hij was ook een van de sterkste spelers van de NSVG. In de 43 jaar dat de NSVG een kampioenschap organiseert eindigde hij negentien maal op de eerste plaats, vaak alleen, soms samen met anderen. Zijn eerste titel behaalde hij in het eerste NSVG-kampioenschap in 1965, de laatste in 2000. Jan van Gelder speelde ook vele malen voor de NSVG mee in internationale toernooien.

Naast de NSVG was Jan van Gelder ook actief voor de schaakvereniging SMB in Nijmegen, waarvan hij vele jaren lid was. Ook daar was hij jarenlang een van de sterkere spelers. Samen met pater Krekelberg stond hij aan de basis van de jeugdafdeling van SMB. Zijn werk als orthopedagoog zal aan zijn belangstelling voor de jeugd niet vreemd zijn geweest.

Vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten werd Jan van Gelder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de H. Sylvester. Hij ontving de erespeld van de KNSB in verband met het vijftigjarige lidmaatschap van de schaakbond.

De uitvaartdienst voor Jan van Gelder zal op dinsdag 8 januari om 15.00 uur plaatsvinden in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96, Nijmegen. Aansluitend vindt de crematie plaats in het Crematorium Jonkerbos, Weg Door Jonkerbos 51, Nijmegen. Direct daarna wordt een samenkomst gehouden in De Goffertboerderij, Goffertweg 17 in Nijmegen.