Gemeente Hilversum

Foto-expositie in Raadhuis: Dudok details in beeld

8 januari 2008
Een deurklink, een paar glimmende gouden tegels, drie lampenbollen en een klok zijn voor Serge Steenman de karakteristieke details van het pronkstuk van Willem Marinus Dudok: het raadhuis. De foto-expositie 'Hôtel de Ville élémentaire' geeft de details van het Hilversumse raadhuis op een bijzondere wijze weer. De opvallende elementen uit het bekendste werk van Dudok laten op een unieke manier de eigen Dudokstijl zien die onmiskenbaar werd beïnvloed door Frank Lloyd Wright.

Dit rijksmonument uit de jongere bouwkunstperiode (1850 - 1940) weet Serge Steenman, een Hilversumse fotograaf, vooral op detailniveau vast te leggen. De stijlkenmerken van Dudok zijn niet alleen herkenbaar maar vooral kleurrijk. Steenman fotografeerde aanvankelijk alleen de buitenkant van het raadhuis. Al snel ontdekte hij ook hier dat hij de details spannender vond dan overzichtfoto's. Dat is karakteristiek voor zijn manier van fotograferen: oog voor het detail.

Steenman: "Door het fotograferen van details kom je op het boeiende grensvlak van de kunst en de herkenbaarheid van het onderwerp. De buitenkant inspireert het prachtige lijnenspel van het raadhuis, binnen maakt de bijzondere lichtinval en de kleurstelling het tot een kunstzinnig showspel".

De 39-jarige Steenman, in het dagelijks leven teamleider op een VMBO-school, kwam voor het eerst met het raadhuis van Dudok in aanraking toen hij zich in 2000 bij de burgerlijke stand inschreef als nieuwe bewoner van Hilversum. De groene omgeving en de jaren dertig bouwstijl van grote delen van het dorp hebben voornamelijk zijn keuze voor Hilversum als woonplaats bepaald.

Sinds 8 januari 2008 is twee maanden lang in de noord- en westgang van het raadhuis een expositie te bezichtigen van het werk van Serge Steenman.